Săptămâna într-o oră din 30 aprilie 2021

  • 30 Aprilie 2021 15:51
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Săptămâna într-o oră din 30 aprilie 2021

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Președinta Maia Sandu a dizolvat Parlamentul

Pe 11 iulie în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, aproximativ la jumătatea mandatului actualului Legislativ care a fost ales în 2019 în baza sistemului mixt de vot. Decretul de dizolvare a Parlamentului și de fixare a datei alegerilor pentru 11 iulie a.c. a fost semnat miercuri, 28 aprilie, de către președinta Maia Sandu la doar câteva ore după ce Curtea Constituțional a Rep. Moldova (CCM) a anulat starea de urgență instituită de majoritatea parlamentară PSRM-Șor până pe 30 mai perioadă în care organul legislativ nu putea fi desființat. Potrivit Curii, deputații nu au adus argumente care să justifice măsura și a subliniat că prin instituirea stării de urgență a fost obstrucționată procedura de dizolvare a Parlamentului. Maia Sandu a declarat la briefingul ținut cu această ocazie că își pune speranța că după alegeri va fi învestit un guvern responsabil și Rep. Moldova va ieși din criză.

**

Reacțiile partidelor în legătură cu alegerile anticipate

Socialiștii și aliații lor din așa-zisa platformă Pentru Moldova au criticat decizia CCM, iar alte formațiuni cu reprezentare parlamentară au avut reacții rezervate. Socialiștii au calificat decizia CCM de anulare a stării de urgență, drept una politică. Liderul PSRM Igor Dodon a acuzat instanța că ar fi subordonată unor interese politice, iar pe Maia Sandu – că ar arunca țara în alegeri „chiar în apogeul pandemiei”. Platforma DA anunță că este pregătită pentru anticipate. Liderul Platformei, Andrei Năstase susține că formațiunea sa rămâne deschisă pentru dialog cu forțele pro-europene și unioniste în vederea participării la alegeri. Partidul Democrat informează că în campania electorală va promova soluții pentru problemele reale cu care se confruntă statul și va încerca să consolideze electoratul care își dorește o guvernare  responsabilă, eficientă și profesionistă. Partidele care militează pentru Unirea cu România (PUN și MPU) s-au pronunțat în favoarea participării forțelor pro-europene și unioniste într-un singur bloc la scrutinul din 11 iulie.

**

Deciziile Parlamentului din 23 aprilie, declarate neconstituționale

Trebuie să precizăm însă că până a se ajunge la decretul Maiei Sandu, au existat o serie de decizii ale Curții Constituționale ași că de fapt instanța constituțională era în atenția opiniei publice încă din 23 aprilie când majoritatea PSRM-Șor a votat pentru revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător și a numit un al magistrat în locul ei, pe Boris Lupașcu, un fost procuror, apropiat socialiștilor. Marți, 27 aprilie, aceste decizii au fost însă declarate nelegale de către Curte, argumentul de bază fiind acela că judecătorii constituționali sunt inamovibili, adică nu pot fi revocați de autoritatea care i-a numit. Tot marți, înainte de ședința Curții, Boris Lupașcu a anunțat că renunță la funcție. Președinta Curții Domnica Manole a explicat într-un briefing că prin procedeul folosit de deputați de a anula numirea unui judecător al Curții, Parlamentul ar putea exclude de la verificare orice hotărâre a sa.

**

SIS-ul urmează să revină în subordinea șefului statului

În aceeași zi de marți, 27 aprilie, CCM a fost declarată neconformă și decizia din decembrie anul trecut a majorității PSRM-Șor prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost luat din subordinea șefului statului și plasat sub controlul Parlamentului. Legea prin care a fost operată această schimbare a fost contestată la Curte prin două sesizări depuse deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputații Platformei DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu. În opinia autorilor, prin modificările respective sunt limitate competențele șefului statului de a-și onora obligațiunile constituționale. Amintim că în 2016, SIS a fost trecut sub controlul Parlamentului, iar în 2019, pe timpul guvernării PSRM-ACUM, când președinte era Igor Dodon, serviciul a reintrat în subordinea șefului statului.

**

Comentarii pe marginea disputei dintre Președinție și Parlament

Partidul Acțiune și Solidaritate și președinta Maia Sandu pot fi considerați învingătorii confruntării politice legate de dizolvarea Parlamentului și declanșarea anticipatelor, potrivit analiștilor politici. Totuși, în opinia lor, cel mai important va fi rezultatul scrutinului, iar dreapta politică trebuie să-și unească eforturile pentru a nu pierde avantajul obținut, consideră analistul Anatol Țăranu. Socialiștii care dețin cele mai multe mandate în Parlament și au format și o alianță cu deputații Partidului Șor, care dispunea de 53 de voturi, au pierdut controlul asupra Legislativului pentru că nu au avut o strategie clară, a comentat politologul Ion Tăbârță. El s-a referit la faptul că socialiștii au vrut să controleze în continuare schemele vechi păstrând și Parlamentul și Guvernul în subordinea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău