Săptămâna într-o oră din 16 aprilie 2021
-
16 Aprilie 2021 18:05
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Parlamentul poate fi dizolvat, potrivit CCM
Curtea Constituțională a emis joi, 15 aprilie, un aviz la solicitarea președintei Maia Sandu prin care constată că sunt întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului. Astfel, Parlamentul a fost incapabil de a vota un nou guvern timp de trei luni de la demisia premierului Ion Chicu în urma a două tentative nereușite. Președinta Curții Domnica Manole a explicat într-un briefing că respingerea a două solicitări de învestitură pentru un nou cabinet nu-i poate fi imputată președintei Maia Sandu, ci deputaților.
**
Reacțiile principalilor actori politici la decizia CCM
Maia Sandu a declarat într-un briefing ținut după decizia Curții că alegerile anticipate sunt iminente și nu mai pot fi evitate. Ea am mai spus că va aștepta și decizia Curții vizând starea de urgență deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat în această perioadă. Totodată, șefa statului a declarat că „starea de urgență nu poate fi folosită ca scut de coaliția PSRM- Partidul Șor”. Liderul PSRM Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii în stat prin intermediul judecătorilor CCM. Platforma DA și Partidul Democrat au avut reacții rezervate acuzând un spectacol de prost gust al unor politicieni și ”o victorie a lui Pirus” în disputa Președinției cu Parlamentul. Așa-zisa platformă Pentru Moldova susține că după această decizie a Curții, criza politică se va adânci.
**
CSM nu a selectat un judecător la CCM
Ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi, nu a fost lăsat să participe la ședința de marți, 12 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii CSM au invocat faptul că Fadei Nagacevschi nu ar mai avea drepturi depline făcând parte dintru-un Guvern demisionar. Mai mult, ei l-au acuzat pe ministru de imixtiune în activitatea Consiliului după ce a făcut demersuri către conducerea CSM să urgenteze procedura de desemnare a unui judecător la Curtea Constituțională. Din lipsă de cvorum, chestiunea respectivă a fost amânată pentru o ședință ulterioară. Amintim că lă concursul pentru o funcție de judecător constituțional s-au înscris 16 candidați, printre care și deputatul socialist Vasile Bolea. Mandatul a rămas vacant ca urmare a decesului lui Eduard Ababei la începutul acestui an.
**
Daniel Ioniță, despre relația dintre România și Rep. Moldova
România va rămâne prietenul sincer al Republicii Moldova, dar la Chișinău este nevoie în continuare de acțiuni ferme pentru consolidarea democrației și de o luptă cu adevărat hotărâtă împotriva corupției. Declarația a fost făcută miercuri, 14 aprilie, de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unor dezbateri organizate de Asociația de Politică Externă. România consideră că numai prin implementarea reformelor Republica Moldova poate deveni un stat cu adevărat european, iar autoritățile de la București sunt alături de cetățenii acesteia, inclusiv pentru a trece peste criza provocată de pandemia de COVID-19, a menționat diplomatul român.
**
SUA și UE, îngrijorate de intențiile de decapitalizare a BNM
Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, s-a întâlnit joi, 14 aprilie, cu guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, pentru a discuta despre situația financiară și bugetară a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al misiunii, diplomatul american a subliniat importanța protejării independenței Băncii Naționale. Aspectul subliniat în respectivul comunicat merită a fi pus în context având în vedere propunerea liderului PSRM Igor Dodon ca Executivul să ia bani de la BNM pentru a ajuta oamenii și afacerile pe timp de pandemie. Și ambasadorul UE Peter Michalko a avut săptămâna aceasta o reacție la această inițiativă a lui Igor Dodon pe care a numit-o atac la independența Băncii Centrale.
**
Avocatul Poporului: multiple încălcări ale drepturilor omului și limitări exagerate în 2o20
Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase cazuri de încălcare a drepturilor omului. Criza pandemică a adâncit și mai mult sărăcia, a crescut inegalitățile și a înrăutățit starea drepturilor omului. Mai multe restricții dictate de pandemie au avut un impact negativ asupra libertăților fundamentale și a proceselor democratice, potrivit unui raport prezentat luni, 12 aprilie, de Oficiul Avocatului Poporului. Anul trecut cele mai mari provocări au fost legate de asigurarea dreptului la servicii medicale, la informații de interes public, dreptul la muncă și la un trai decent, la libera circulație și la libera exprimare. Sărăcia extremă în Rep. Moldova a ajuns la 13 la sută, a explicat Maia Bănărescu, avocat al poporului pentru drepturile copilului care îndeplinește și atribuțiile funcției de avocat al poporului.