Săptămâna într-o oră din 27 septembrie 2019

  • 30 Septembrie 2019 12:24
0%
00:00:00
00:00:00

Săptămâna într-o oră din 27 septembrie 2019

 

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

19 candidați, în cursă pentru Primăria Capitalei

Joi, 26 septembrie 2019, a fost ultima zi de înregistrare a candidaților la alegerile locale din 20 octombrie și la cele parlamentare noi în patru circumscripții, 17, 33, 40 și 50 . În Chișinău, în cursa pentru fotoliul de primar au fost admiși 19 candidați. Unicul candidat independent, fostul primar interimar Ruslan Codreanu, nu a fost înregistrat, deoarece aproape două mii de semnături din listele de subscripție prezentate de acesta ar fi fost nevalabile.

Lista candidaților înregistrați:

  1. Andrei DONICĂ (MPSN)
  2. Ion CEBAN (PSRM)
  3. Teodor CÂRNAȚ (PVP)
  4. Valeri KLIMENCO (PPȘ)
  5. Valeriu MUNTEANU (USB)
  6. Victor CHIRONDA (MFN)
  7. Vitalie VOZNOI (PSE)
  8. Dumitru ȚÎRA (PPEM)
  9. Vitalie MARINUȚA (PVE)
  10. Andrei NĂSTASE (ACUM)
  11. Lilia RANOGAEȚ (PNL)
  12. Alexandru FETESCU (PLDM)
  13. Dorin CHIRTOACĂ (PL)
  14. Ivan DIACOV (PN)
  15. Vladimir CEBOTARI (PDM)
  16. Octavian ȚÎCU (PUN)
  17. Serghei TOMA (POM)
  18. Vlad ȚURCANU (PPR)
  19. Boris VOLOSATÂI (PDA)
 

 

**

Ion Ceban și Andrei Năstase, favoriții scrutinului pentru primăria Capitalei

Luni, 23 septembrie, au fost prezentate rezultatele primului sondaj din campania pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019 care arată că la Chișinău, unde se va da principala bătălie electorală, candidatul PSRM și cel al Blocului ACUM, se vor confrunta în turul doi de scrutin. Ion Ceban ar lua cca 35%, iar Andrei Năstase – 30%, conform sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. La doar două zile distanță, au mai fost prezentate săptămâna aceasta încă două sondaje, ambele, în aceeași zi de miercuri, 25 septembrie, în care favoriți ai scrutinului din Capitală sunt tot Ion Ceban și Andrei Năstase. Doar că în sondajul realizat de Intelect Group socialistul este pe primul loc, iar în cel prezentat de CBS AXA la comanda Watchdog.md, în frunte este candidatul Blocului ACUM.

**

Maia Sandu și-a prezentat raportul la 100 de zile de mandat

Premierul Maia Sandu a prezentat marți, 24 septembrie, raportul de activitate pentru primele 100 de zile de mandat în care a subliniat că Guvernul a reușit în această perioadă să pună bazele unor reforme, în special în domeniul justiției și combaterii corupției. Primii pași în reforma justiției, destructurarea unor scheme de corupție, stoparea unor privatizări frauduloase și a unor procese de achiziții publice dubioase, sunt printre principalele realizări în primele 100 de zile, potrivit raportului. Maia Sandu a mai spus că autoritățile au reușit să scoată Republica Moldova din izolare internațională și să fie reluată asistența externă. Pe de altă parte, opoziția critică activitatea noului Executiv. Fostul premier Pavel Filip, liderul PDM, a criticat guvernarea pentru faptul că ar fi politizat justiția și instituțiile publice, precum și ar fi stopat mai multe proiecte sociale și de infrastructură ale fostului guvern.

**

Deznodământ în disputa dintre CSM și un grup de judecători

Disputa dintre Consiliului Superior al Magistraturii și judecătorii care au cerut convocarea unei Adunări Extraordinare și au obținut prin decizia Curții de Apel Chișinău desfășurarea acesteia a cunoscut vineri, 27 septembrie, un deznodământ, greu de anticipat la început. Adunarea s-a ținut, totuși, deși, a început în lipsă de cvorum. Magistrații care s-au prezentat la Adunare au ținut discursuri, în timpul ședinței și apoi, pe parcurs, când s-a întrunit cvorumul, au decis revocarea a șase membrii ai CSM din rândul judecătorilor. Unii experți au acuzat o rezistență a sistemului la reformele propuse de Guvern și au opinat că de fapt mulți dintre magistrații care au pornit această acțiune, se tem că ar putea fi lipsiți de imunitate pentru a fi cercetați penal. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, susține că desfășurarea acestei adunări este o sfidare a legii și a conceptului de justiție.

**

Proiectul ”deoffshorizării”, avizat de Guvern

Guvernul a avizat pozitiv în ședința sa de miercuri, 25 septembrie, un proiect de lege ce va prevedea restricții de activitate în Rep. Moldova pentru companiile din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. Este vorba, în particular, de restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din offshore. Premierul Maia Sandu a declarat că legea deoffshorizării va contribui la lichidarea schemelor care au existat până acum și s-au soldat cu delapidarea averii statului. Potrivit proiectului, lista jurisdicțiilor offshore va fi aprobată de Banca Națională și de Comisia Națională a Pieței Financiare.

**

Discursul lui Igor Dodon la ONU, criticat la Chișinău

Președintele Igor Dodon a rostit joi, 26 septembrie, un discurs de tribuna ONU, în care a cerut recunoașterea internațională a neutralității Rep. Moldova. Șeful statului nu a solicitat retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, iar o parte din alocuțiunea sa a fost rostită în limba rusă. Totodată, Igor Dodon a salutat intenția Rusiei de a distruge muniția din stânga Nistrului, dar a evitat să menționeze că este vorba despre armament rusesc. Comentatorii politici susțin că la New York, Igor Dodon a vorbit din numele Rusiei, și nu din cel al Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău