Săptămâna într-o oră din 20 septembrie 2019

  • 20 Septembrie 2019 17:12
Săptămâna într-o oră din 20 septembrie 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Fără imunitate parlamentară, Vladimir Cebotari și Petru Jardan vor fi cercetați în dosarul concesionării Aeroportului

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas joi, 19 septembrie a.c., fără imunitate parlamentară. Parlamentul a dat curs demersului procurorului general interimar pentru ca fostul vicepreședinte al PDM, să fie cercetat în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Dumitru Robu a declarat în plenul Parlamentului că din calitatea sa de membru al comisiei de concesionare, Vladimir Cebotari ar fi încălcat legea. Fracțiunea PDM a acuzat o răfuială politică. Și deputatul Partidului Șor Petru Jardan a rămas săptămâna aceasta fără imunitate, după ce Legislativului i-a ridicat-o în ședința sa de vineri, 20 septembrie a.c., la solicitarea procurorului-șef interimar. Dumitru Robu afirmă că există probe care ar arăta că Petru Jardan a contribuit la preluarea Aeroportului în interesele unui grup criminal organizat, condus de Ilan Șor. Demersul său a fost examinat în lipsa deputatului, care s-ar afla peste hotare.

**

… iar Marina Tauber și Reghina Apostolova – în cauza penală privind frauda bancară

La solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, Parlamentul a aprobat, în ședința sa de luni, 16 septembrie a.c., ridicarea imunității deputatelor Partidului Șor Marina Tauber și Reghina Apostolova pentru a fi cercetate într-un dosar ce vizează frauda bancară. Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost reținute de CNA în aceeași zi chiar dacă susținători ai Partidului Șor au încercat să se opună acțiunii forțelor de ordine. Ulterior, Marina Tauber a primit 30 de zile arest la domiciliu, în timp ce Reghina Apostolova, care s-a confruntat cu probleme de sănătate după ce a fost reținută, va fi cercetată sub control judiciar, potrivit deciziilor luate de instanțele de judecată. Între timp, cele două deputate au fost înscrise miercuri, 18 septembrie a.c., pe lista de candidați ai Partidului Șor pentru Consiliul municipal Orhei. Amintim că la alegerile locale din 2015, Ilan Șor a fost eliberat din arest pentru a candida la funcția de primar de Orhei. 

**

Proiectul Guvernului de modificare a Legii procuraturii, adoptat în lectura finală de Parlament

Parlamentul a aprobat luni, 16 septembrie a.c., în lectură finală, proiectul propus de Guvern privind schimbarea mecanismului de selectare a candidaților la funcția de procuror general. Principala modificare constă în crearea unei comisii independente de către Ministerul Justiției care va selecta candidații ce urmează a fi propus Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Introducerea unui filtru suplimentar în procedura de selectare a candidaților, prin crearea unei comisii la Ministerul Justiției, a fost criticată de opoziția parlamentară, calificând-o drept o tentativă de subordonare politică a procurorului general.

**

Maia Sandu, în vizită oficială în SUA

Premierul Maia Sandu, a efectuat săptămâna aceasta o vizită oficială în Statele Unite în fruntea unei delegații din care au mai făcut parte vicepremierul Andrei Năstase, ministrul de externe Nicu Popescu și ministrul de finanțe Natalia Gavriliță. Maia Sandu a avut joi, 19 septembrie a.c., întrevedere, la Casa Albă, cu vicepreședintele american Mike Pence cu care a discutat despre dezvoltarea economică, securitatea energetică și reforma justiției în Rep. Moldova. De asemenea, șefa executivului de la Chișinău s-a întâlnit cu Ivanka Trump, fiica și consiliera președintelui american care a reconfirmat sprijinul Statelor Unite pentru Rep. Moldova. Tot în cadrul vizitei la Washington, vicepremierul Andrei Năstase a cerut sprijinul FBI în localizarea și aducerea în fața justiției a controversaților politicieni și oameni de afaceri, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.  

**

Oficial al Comisiei Europene, despre viitorul Parteneriatului Estic

Autoritățile trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a face schimbări în justiție, a declarat marți, 17 septembrie a.c., la Chișinău directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de vecinătate, Christian Danielsson, care a participat la o discuție publică despre viitorul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. El a mai spus că Parteneriatul Estic reprezintă cheia consolidării relației dintre Uniunea Europeană și țările partenere din estul Europei. Ministrul Justiției, Olesia Stamate, recunoaște că Republica Moldova are încă mari restanțe în asigurarea independenței justiției și combaterea corupției.

**

100 de zile de guvernare ACUM-PSRM

Luni, 16 septembrie a.c., s-au împlinit exact 100 de zile de la formarea coaliției de guvernare dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, precum și de la învestirea guvernului condus de Maia Sandu. Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat într-o reîmpărțire a funcțiilor și a sferelor de influență între componentele coaliției de guvernare, cel mai mult având de câștigat președintele Igor Dodon.

**

Acord politic, semnat între componentele coaliției de guvernare

Fracțiunile parlamentare ale PSRM, PAS și Platforma DA au semnat în seara zilei de luni, 16 septembrie 2019, un acord de cooperare ce se dorește a fi o foaie de parcurs pentru adoptarea și implementarea mai multor reforme. Potrivit acordului, pe perioada campaniei electorale, candidații PSRM și cei ai Blocului ACUM nu se vor ataca reciproc, iar în turul doi – nu vor susține candidații exponenți ai fostei guvernări a PDM. Documentul a fost contrasemnat la nivel instituțional de președintele Igor Dodon, șefa Legislativului Zinaida Greceanîi și premierul Maia Sandu. Analiștii consideră că acest acord politic îi avantajează pe socialiști și pe Igor Dodon.

**

Electorala 2019: ultima zi pentru candidații la alegeri de a se înscrie în cursă

Joi, 19 septembrie a.c., a fost ultima zi de depunere a actelor pentru candidați la alegerile locale și cele parlamentare noi în patru circumscripții care vor avea loc pe 20 octombrie. În ultima zi, nu mai puțin de 12 pretendenți la funcția de primar de Chișinău au prezentat actele la Consiliul Electoral de Circumscripție, astfel că în total în Capitală ar putea fi 21 de candidați dacă toți vor fi înregistrați:

1

ION CEBAN

PSRM

2

ANDREI DONICĂ

MPSN

3

TEODOR CÂRNAȚ

PVP

4

VALERI KLIMENCO

PPȘ

5

VALERIU MUNTEANU

USB

6

VICTOR CHIRONDA

MFN

7

VITALI VOZNOI

PSE

8

DUMITRU ȚÎRA

PPEM

9

SERGHEI SCRIPNIC

PPM

10

VITALIE MARINUȚA

PVE

11

RUSLAN CODREANU

INDEP

12

ANDREI NĂSTASE

ACUM

13

LILIA RANOGAEȚ

PNL

14

ALEXANDRU FETESCU

PLDM

15

DORIN CHIRTOACĂ

PL

16

IVAN DIACOV

PN

17

VLADIMIR CEBOTARI

PDM

18

OCTAVIAN ȚÎCU

PUN

19

SERGHEI TOMA

POM

20

VLAD ȚURCANU

PPR

21

BORIS VOLOSATÂI

PDA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău