Săptămâna într-o oră din 2 august 2019

  • 02 August 2019 17:04
Săptămâna într-o oră din 2 august 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Un apropiat al socialiștilor, numit la șefia CNA

Ruslan Flocea, șeful de cabinet al președintelui Igor Dodon și fost consilier al președintei PSRM Zinaida Greceanîi, a fost numit săptămâna aceasta în funcția de director general al Centrului Național Anticorupție (CNA). El a fost declarat câștigător al concursului public organizat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Pe locul doi la concursul desfășurat luni, 29 iulie a.c., la Parlament s-a plasat fosta adjunctă a șefului CNA, Cristina Țarnă, care a declarat că toate guvernările au încercat să controleze această structură. În ședința de miercuri, 31 iulie a.c., din plenul Parlamentului candidatura lui Ruslan Flocea a fost susținută și de deputații Partidului Democrat, aflat în opoziție, dar criticată de câțiva deputați ai Blocului ACUM care au lansat săgeți în direcția partenerilor socialiști de la guvernare.

**

Procuror interimar în fruntea Procuraturii Generale

Tot în această săptămână, Dumitru Robu a fost numit procuror general interimar. Parlamentul a discutat subiectul în ședința sa de marți, 30 iulie a.c., în absența lui Dumitru Robu, dar a acceptat candidatura acestuia. Președintele Igor Dodon a anunțat imediat că este gata să semneze decretul de numire în funcție, iar a doua zi, miercuri, l-a prezentat pe Dumitru Robu subalternilor. Dumitru Robu a fost propus pentru această funcție de Comisia juridică, numiri și imunități. Reprezentanții majorității parlamentare spun că nu s-a organizat concurs pentru funcția de procuror-șef, pentru că legea nu o cere în mod expres. Igor Dodon și-a exprimat speranța că Dumitru Robu va fi în stare să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care au furat din banii publici și să contribuie la implementarea reformei procuraturii.

**

CSM și-a desemnat cei doi judecători la Curtea Constituțională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat miercuri, 30 iulie a.c., doi judecători la Curtea Constituțională (CC). Este vorba despre avocatul Eduard Ababei și lectorul universitar Serghei Țurcan. Eduard Ababei este avocat. El a fost judecător la Drochia timp de zece ani, iar timp de 12 ani a fost judecător la Curtea de Apel Bălți, unde a fost și vicepreședinte. Serghei Țurcan este lector și conferențiar universitar. El predă dreptul constituțional de 20 de ani și consideră că va fi un bun gardian al dreptului constituțional, prioritar fiind restabilirea încrederii în Curtea Constituțională. O comisie parlamentară i-a desemnat pe fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu și pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, pentru a fi votați de Legislativ în funcțiile de judecători constituționali. Un concurs a fost anunțat și de Guvern, care de asemenea trebuie să desemneze doi judecători la Înalta Curte.

Republica Moldova revine la sistemul electoral proporțional

Parlamentul a votat miercuri, 31 iulie a.c., în a doua lectură anularea sistemului mixt de vot, adoptat acum doi ani în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și aplicat în premieră la alegerile din 24 februarie. Astfel, următoarele alegeri parlamentare vor avea loc din nou în baza sistemului proporțional. În conformitate amendamentele aduse legii electorale, pragul de acces în Parlament pentru partide a fost redus de la 6 la 5%, pentru blocurile electorale – de la 8 la 7 la sută, iar candidații independenți trebuie să obțină 2% din voturi pentru a fi aleși deputați. De asemenea, documentul prevede excluderea certificatelor de integritate, a agitației electorale în ziua alegerilor, precum și a interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat.

**

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, la final

Parlamentul ales în urma alegerilor din 24 februarie și-a încheiat miercuri, 31 iulie a.c., sesiunea de primăvară-vară, după mai puțin de două luni de activitate. La final de sesiune, reprezentanții grupurilor parlamentare au ținut discursuri în care au analizat activitatea legislativă. Aceasta a fost prima sesiune a actualului Parlament, format în urma alegerilor din 24 februarie. Parlamentul a devenit funcțional abia la începutul lunii iunie, până atunci activitatea legislativă fiind blocată din cauza imposibilității formării unei majorități. Coaliția formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a reușit să facă mai puține lucruri decât a promis timp de aproape două luni de guvernare, consideră analiștii politici care cred că ACUM și PSRM ar putea „conviețui” multă vreme.

**

Alegeri parlamentare noi, odată cu cele locale ordinare

Comisia Electorală Centrală a stabilit luni, 29 iulie a.c., că alegerile parlamentare noi în cele trei circumscripții uninominale în care deputații și-au depus mandatele vor avea loc la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale. Este vorba despre circumscripția 33 Chișinău, în care deputat a fost ales Andrei Năstase, , circumscripția 48 pentru regiunea transnistreană, unde deputatul independent Viorel Melnic a renunțat la mandat și circumscripția 50 – Europa de Vest, unde a candidat Maia Sandu. După ce marți, 30 iulie a.c., și Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, CEC a decis să organizeze alegeri noi și în circumscripția de la Nisporeni unde a candidat fostul lider PDM. Experții susțin însă că suprapunerea celor două scrutine în unele circumscripții va complica activitatea CEC și va încurca alegătorii.

**

Patru partide, cotate cu șanse de acces în Parlament, conform unui sondaj

Patru partide sunt creditate cu șanse de acces în Legislativ, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, potrivit datelor unui sondaj realizat de Compania „Date Inteligente” (iData). PSRM ar obține 48 de mandate, cele două componente ale Blocului ACUM ar lua împreună 44 de mandate, (PAS – 34 și PPDA – 10 mandate), iar Partidul Democrat s-a alege cu doar 9 mandate, față de 30 în prezent. Igor Dodon continuă să fie pre primul loc în topul încrederii, șeful statului fiind urmat de premierul Maia Sandu, ministrul de interne Andrei Năstase și de președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi.

**

Vasili Șova vrea un grup de lucru comun cu Tiraspolul în domeniul militar

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău propune crearea unui nou grup comun de lucru cu Tiraspolul în domeniul militar, care va avea drept scop prevenirea unor incidente în Zona de securitate a anunțat marți, 30 iulie a.c., vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova. De asemenea, Chișinăul speră că începând cu anul viitor vor fi lansate discuțiile privind reglementarea politică a conflictului transnistrean. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că Moscova și Tiraspolul vor continua să se opună discutării acestui subiect atâta timp cât nu vor exista condiții pentru identificarea unei soluții care să convină Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău