Săptămâna într-o oră din 16 septembrie 2016

  • 17 Septembrie 2016 01:16
Săptămâna într-o oră din 16 septembrie 2016

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat marți pe Mihai Ghimpu în calitate de candidat la funcția de președinte, liderul PL fiind al doilea concurent electoral după oficializarea democratului Marian Lupu la finele săptămânii trecute. Al treilea în buletinele de vot, va filiderul PPEM Iurie Leancă, a cărui înregistrare în cursa electorală a fost aprobată vineri la CEC.

***

Candidatul Platformei Da Andrei Năstase a depus luni, listele de subscripție, la autoritatea electorală permanentă, iar președinta PAS Maia Sandu a anunțat că a adunat deja peste 20 de mii de semnături și va prezenta zilele acestea listele de subscripție pentru înregistrare în cursa electorală. Candidatul socialiștilor Igor Dodon a anunțat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că a adunat deja 350 de mii de semnături în favoarea sa, deși potrivit legii, limita este de 25 de mii.

***

Între timp, joi au fost făcute publice rezultatele primului sondaj din perioada electorală, cel realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, potrivit cărora favoritul scrutinului prezidențial din 30 octombrie este Igor Dodon (PSRM, 36%), urmat la distanță de Maia Sandu (PAS, 16%), Andrei Năstase (PPDA, 14%),Marian Lupu (PDM, 12%) și Iurie Leancă (PPEM, 8%).Intenții de vot la alegeri parlamentare anticipate: PSRM – 25,6%, PAS – 13%, PN – 11%, PDM – 11%, PPDA – 10%, PCRM – 8% și PPEM – 7%.

***

Comisia Electorală Centrală și-a încălcat propria hotărâre atunci când a recepționat semnăturile colectate în favoarea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, într-o zi nelucrătoare, sâmbătă, 3 septembrie, se arată într-un raport de monitorizare prezentat săptămâna aceasta de Asociația Promo-LEX. Prin această decizie, CEC l-a favorizat, indirect, pe candidatul PD, potrivit raportului. Pe de altă parte, președinta CEC, Alina Russu, susține că nu a fost încălcat programul de activitate al Comisiei.

***

Majoritatea posturilor TV din Republica Moldova sunt controlate politic, motiv pentru care alegătorii nu au acces la informații corecte și obiective despre procesul electoral. La aceste concluzii au ajuns mai mulți experți media în cadrul unor dezbateri publice organizate joi la Chișinău.

***

Centrul de Analiză și prevenire a Corupției, Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă, au demarat o campanie de monitorizare a încălcărilor în perioada electorală. De asemenea, va fi monitorizată integritatea candidaților la funcția de președinte, iar cetățenii vor putea apela o linie verde pentru a semnala încălcările depistate.

***

Consiliul Municipal Chișinău a eșuat marți în tentativa de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului liberal Dorin Chirtoacă. La ședința specială a Consiliului, convocată din inițiativa aleșilor locali din partea Partidului Popular European din Moldova, chestiunea privind inițierea plebiscitului local a întrunit doar 32 de voturi, în timp ce erau necesare 34. 

***

Vineri, la Bișkek în capitala Kârgâzstanului, a avut loc summit-ul șefilor de stat ale țărilor membre ale Comunității Statelor Independente. Președintele Nicolae Timofti, a declinat invitația de a participa la summit-ul CSI, pentru al doilea an consecutiv, iar delegația Republicii Moldova a fost condusă de premierul Pavel Filip.

***

Ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului PéterSzijjartó s-a aflat săptămâna aceasta într-o vizită de lucru la Chișinău. Ungaria este o susținătoare a extinderii Uniunii Europene și aderării Republicii Moldova la blocul comunitar, dar și țara noastră ar trebui să continue reformele inițiate, a declarat șeful diplomației de la Budapesta în cadrul unei conferințe de presă.

***

După doi ani de implementare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, autoritățile Republicii Moldova se laudă cu performanțe în comerțul extern cu țările europene. Exporturile de mărfuri moldovenești au crescut în acest răstimp cu 13 la sută, pe când pe alte piețe, acestea au scăzut cu peste 25 la sută, potrivit datelor Ministerului Economiei. De asemenea, guvernanții au declarat în cadrul unei conferințe dedicate împlinirii a 2 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Comerț Liber că au fost adoptate legi importante pentru dezvoltarea economiei, iar oficialii europeni le-au atras atenția asupra modului de implementare a acestora.

***

28 la sută din acțiunile asumate de autorități în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare au fost îndeplinite cu deficiențe, iar 17 la sută n-au fost realizate, conform unui raport de monitorizare prezentat vineri de un grup de organizații neguvernamentale. Cele mai importante restanțe rămân reforma CNA, adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, precum și derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău