Săptămâna într-o oră din 12 iulie 2019

  • 12 Iulie 2019 18:24
Săptămâna într-o oră din 12 iulie 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Eduard Harunjen și-a dat demisia

Procurorul general Eduard Harunjen, a cărui demisie a fost cerută insistent de noua guvernare și de către societatea civilă, a anunțat joi, 11 iulie a.c., că renunță la șefia instituției chiar dacă anterior declara că nu are motive să facă acest lucru și că va rămâne în funcție atâta cât va considera de cuviință. Aflat de la începutul săptămânii în concediu medical, Eduard Harunjen a făcut anunțul la amiază prin intermediul unui lung comunicat, plasat pe site-ul Procuraturii cam în același timp în care se prezenta la președinție pentru a depune cererea de demisie în fața lui Igor Dodon și în care preciza că renunță la funcție pe motivul agravării stării de sănătate. Eduard Harunjen trebuie să răspundă pentru felul în care a condus Procuratura Generală, a declarat premierul Maia Sandu comentând anunțul acestuia de a demisiona din funcție.

**

Discuții aprinse în plenul Parlamentului referitor la numirea lui Eduard Harunjen în 2016

Parlamentul a votat în cadrul ședinței în plen de marți, 9 iulie a.c., un proiect de hotărâre prin care se constată că în decembrie 2016, înainte de a fi numit în funcție, Eduard Harunjen nu era eligibil pentru postul de procuror general. Subiectul a provocat discuții aprinse în ședință între deputații din Blocul ACUM și cei de la Partidul Democrat, ultimii criticând proiectul propus de majoritatea parlamentară. Potrivit deputatului Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile legale, deoarece, înainte de a fi numit în funcție, a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Democrații susțin că prin acest proiect de hotărâre „s-ar demola instituția procuraturii și independența ei”.

**

FMI a deblocat asistența financiară pentru Rep. Moldova

Fondul Monetar Internațional a deblocat asistența financiară destinată Chișinăului, suspendată în 2018 din cauza unor decizii ale fostei guvernări precum adoptarea legii privind amnistia fiscală. Anunțul a fost făcut miercuri, 10 iulie a.c., de premierul Maia Sandu, după o întrevedere cu reprezentanții FMI, aflați în vizită de lucru la Chișinău. Astfel, în acest an Rep. Moldova va primi 45,6 milioane de dolari. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru menținerea ritmului de implementare a reformelor, protejarea cheltuielilor prioritare pentru reducerea sărăciei și investiții publice, precum și pentru combaterea corupției.

**

USAID va spori ajutorul destinat Chișinăului cu 29 mil. de dolari

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională va majora ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu 29 de milioane de dolari. Prim-ministrul Maia Sandu și adjunctul Administratorului Biroului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, au semnat  luni, 8 iulie a.c., un acord prin care suportul financiar oferit de USAID să fie majorat cu 29 de milioane de dolari. Reprezentanții Agenției au declarat la Chișinău că vor contribui în continuare la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Banii oferiți de poporul american vor fi utilizați pentru proiectele de bună guvernare, transparența procesului decizional, domeniul tehnologiilor informaționale, domeniul mass-media, pentru creșterea competitivității.

**

Maia Sandu, în vizită la Kiev

Premierul Maia Sandu a întreprins joi, 11 iulie a.c., o vizită la Kiev unde a avut întrevederi cu președintele Volodimir Zelenski și cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman. Maia Sandu a declarat la conferința de presă comună cu președintele ucrainean că dacă până acum câteva săptămâni, R. Moldova era încă condusă din umbră de un oligarh, care a capturat toate instituțiile și a transformat țara într-o zonă gri. Acum, acest lucru va înceta acum și R. Moldova va deveni un partener de nădejde pentru Ucraina, a mai spus Maia Sandu. Volodimir Zelenski a pledat pentru o poziție unică a Ucrainei și R. Moldova în vederea asigurării securității regionale.

**

Ministrul de finanțe: salariile și pensiile vor fi plătite la timp

Salariile și pensiile vor fi plătite la timp și integral și după rectificarea bugetară, a declarat vineri, 12 iulie a.c.,  ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița, care a mai spus că a preluat la conducerea ministerului un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei. „În bugetul pentru 2019, pe lângă taxe și impozite, au fost prevăzute granturi din partea UE, în valoare de un miliard și 200 de milioane de lei, bani care au fost blocați. De asemenea, legea salarizării a fost adoptată de guvernarea precedentă după ce autoritățile își făcuseră planificarea bugetară, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare de peste un miliard de lei”, a spus Natalia Gavrilița.

**

OSCE somează Rusia să-și retragă trupele din stânga Nistrului

Adunarea Parlamentară a OSCE somează Rusia să-și retragă complet trupele armate și munițiile de pe teritoriul Rep. Moldova. Solicitarea respectivă se regăsește într-o rezoluție a Comitetului pentru afaceri politice și securitate, adoptată luni, 8 iulie a.c., la Luxemburg în cadrul celei de-a 26-a sesiuni anuale a AP OSCE. În documentul elaborat de Comitetul pentru afaceri politice și securitate al Adunării Parlamentare a OSCE este subliniată "necesitatea de a asigura retragerea completă a forțelor armate și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă internațională".

**

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău