Să nu ne grăbim, un sistem educațional european nu va fi mâine sau poimâine

  • 09 Decembrie 2013 14:08
Să nu ne grăbim, un sistem educațional european nu va fi mâine sau poimâine

În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre sistemul educațional din Republica Moldova, care este mult prea departe de secolul în care trăim.

Profesorii sunt acuzați că dau note prea mici, elevii protestează și cer demisia conducerii ministeriale, pe motiv că ar vrea să susțină examenul de bacalaureat, și tot mai mulți experți se dau cu părerea că avem nevoie de o schimbare, de politici educaționale corecte care ar face dintr-un elev obișnuit, unul excepțional.

Educația, întâi de toate, înseamnă civilizație, înseamnă investiții care ar asigura dezvoltarea durabilă a societății și, tot educația, înseamnă implementarea corectă a ideilor bune. Nu mă îndoiesc că există mulți oameni care știu cum putem face o școală puternică și performantă, însă, lipsește partea practică, și acesta ne face să batem pasul pe loc, să fim considerați inadaptați la mersul sec. XXI-lea.

Sistemul educațional din Moldova are rădăcini sănătoase, care, din păcate, sunt implantate în cernoziomul nepotrivit. În opinia mea, drumul spre un sistem educațional european trebuie parcurs în ritm lent, analizând fiecare sector în parte, implimentând noi reguli care ar oferi imunitate tinerilor și i-ar pregăti pentru piața muncii.

Vorbind despre drumul spre un sistem educațional european trebuie să spun că schimbarea sau perfecționarea cadrelor didactice ar fi un prim pas.

Este bine știut faptul că cadrele didactice au un rol esențial în educația noii generații, importante sunt și relațiile dintre profesor – student.

Aș vrea să văd profesori cu un grad foarte bun de pregătire, care să ofere elevului nu doar informații curiculare, cunoștințe care l-ar ajuta să obțină o notă de trece, un examen sau o diplomă. Aș vrea să avem dascăli care ar interacționa cu elevul de la egal la egal, l-ar ajute să gândească logic și obiectiv, l-ar face responsabil și conștient de ceea face și vrea să facă, să-l ajute să fie încrezut în sine și să treacă cu brio peste provocările zilnice. Din păcate, am avut și profesori care-mi provocau frică, repulsie, chiar, știam că dânsii nu-mi pot da nimic mai mult decât scrie într-o carte sau pe o tablă. Acum nu mai avem nevoie de astfel de actori în sestemul educațional.

Vorbind despre performanța cadrelor didactice, nu putem trece cu vederea aspectul financiar, adică salariul. Cât de motivat ar fi un tânăr profesonist să muncească pentru un salariu de 2000 sau 3000 de lei? – nu prea mulți. Trebuie să recunoaștem că ne aflăm într-o criză profundă în domeniu, acutizată de lipsa totală a cadrelor didactice pentru predarea anumitor discipline, satele nu mai sunt atractive pentru cadrele tinere, iar acesta este un semn de alarmă. Consider că avem nevoie de oameni care să-și facă treaba, fie din dorință, respect pentru copii și părinții acestora sau, pur și simplu, pentru salariu. Dar, să nu ne grăbim, o generație nouă sau un sistem educațional european nu va fi mâine sau poimâine, va fi peste vreo 20 de ani.

Un alt aspect care trebuie schimbat este relația dintre părinți și profesori.

Un copil educat are părinți educați, care se implică în dezvoltarea lui, investesc timp și îl ajută să se dezvolte.Unii părinți văd școala ca un habitat în care copilul, odată introdus, suportă anumite modificări, operațiuni, și, după câțiva ani, acesta este un alt om, un rezunltat care-și știe locul exact în societate. După părerea mea, atâta timp cât părinții vor crede că educația copiilor trebuie făcută în școală nu vom avea performanțe.

Vom rămâne la acelaș nivel de învățământ dacă nici profesorii nu vor sesiza problemele de ordin emoțional, care sunt rezultatul lipsei de afecțiune și atenție din partea părinților. Consider că este important ca structura părinte - profesor - copil să fie echilibrată, să existe un consens între aceste trei părți.

Totuși, privesc lucrurile pozitiv și văd sistemul educațional al Republicii Moldova ca pe unul de succes. Primii ăași au fost făcuți, examenele de bacalaureat au oglindit adevăratul potențial al elevilor, iar acesta este doar începutul...

Autor: Victoria Borodin

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău