Republica Moldova și Rusia ar putea fi condamnate la CEDO

  • 02 Februarie 2015 11:59
Republica Moldova și Rusia ar putea fi condamnate la CEDO

Republica Moldova și Rusia ar putea fi condamnate la CEDO pentru încălcarea dreptului la proprietate privată în regiunea transnistreană.

Reclamantul este un locuitor al satului Corjova, informează Asociația Promo-LEX. Cauza a fost comunicată recent guvernelor celor două state.

În februarie 2008, autoturismul cetățeanului care a reclamat cele două state la CEDO a fost sechestrat pe motiv că acesta nu ar fi părăsit regiunea transnistreană înainte de expirarea termenului de înregistrare la așa zisa vamă. Reclamantul a fost obligat să achite o amendă, pentru a-și putea recupera vehiculul.

În acest context, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova i-au oferit numai răspunsuri formale prin care i se comunica imposibilitatea soluționării problemei sale, se artă în comunicatul Promo-LEX.

În fața Înaltei Curți de la Strasbourg, reclamantul a pretins încălcarea art. 1 al Protocolului 1 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului: îngrădirea dreptului la proprietate privată.

Astfel, acest caz scoate în evidență o problemă care durează de mai mulți ani, pentru că locuitorii din stânga Nistrului care dețin automobile înmatriculate de autoritățile constituționale sunt obligați să achite periodic “taxe vamale” sub formă de import temporar. Acest lucru reprezintă o încălcare a dreptului la libera circulație și afectează dreptul la proprietate, potrivit Asociației Promo-LEX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău