CSM a acceptat demisiile depuse de jumătate din judecătorii Curții de Apel Chișinău, printre care și o membră a consiliului
-
07 Mai 2024 18:06
21 de magistrați părăsesc sistemul de justiție din propria inițiativă. Majoritatea sunt de la Curtea de Apel Chișinău, care este verificată acum de comisia vetting, iar unul – de la Curtea de Apel Cahul.
Pe 7 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat cererile de demisie a 20 din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, scrie Europa Liberă.
Printre cei care pleacă din funcție este membra CSM Nina Cernat.
Aceasta fusese aleasă în CSM încă în 2017, iar mandatul ei a expirat în 2021, dar a rămas în CSM, pe motiv că niciunul din candidații din curțile de apel nu a promovat evaluarea integrității etice și financiare (pre-vettingul).
Astfel, Cernat era singurul membru din actuala componență a consiliului care nu fusese verificată.
Printre demisionari sunt și trei judecători transferați la Curtea Supremă de Justiție, care, la fel, se confruntă cu o criză de cadre, după ce 22 din 25 de judecători au părăsit sistemul ca să nu treacă evaluarea externă (vettingul). De asemenea, a demisionat judecătorul Curții de Apel Cahul Ion Dănăilă.
În afară de Cernat, la ședința CSM s-a prezentat doar unul din judecătorii care au decis să plece. Este vorba de Sergiu Arnăut, care a cerut să-i fie acordat titlul onorific de „veteran al sistemului judiciar” pentru 29 de ani de muncă în calitate de magistrat. Membrul CSM Ion Guzun a spus că acest titlu nu poate fi oferit judecătorului care a fost suspendat din funcție, între 2018 și 2024, în legătură cu urmărirea penală. Sergiu Arnăut a ținut, însă, să precizeze că a „fost îndreptățit în instanță”.
Nici președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, nu a susținut acordarea titlului și nu a prezentat consiliului vreun demers în scris în acest sens. Membrii CSM au amânat examinarea acestei solicitări a judecătorului, dar i-au acceptat cererea de demisie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă (65 de ani).
Potrivit ultimului comunicat al comisiei vetting, la Curtea de Apel Chișinău au rămas 20 de judecători, care au acceptat să fie evaluați. Ei au transmis comisiei declarațiile de avere pentru ultimii 5 ani, chestionarele de etică și listele persoanelor apropiate din sistemul de justiție.
Cei care vor pica vettingul vor fi demiși și nu vor avea dreptul să lucreze în sistemul de justiție între 5 și 7 ani.