Republica Moldova rămâne sub monitorizarea Consiliului Europei

  • 02 Octombrie 2013 22:34
Republica Moldova rămâne sub monitorizarea Consiliului Europei

APCE a decis în ședința plenară de miercuri, 2 octombrie, la Strasbourg continuarea monitorizării Republicii Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis continuarea monitorizării Republicii Moldova, dar s-a declarat pregătită să examineze și posibilitatea evoluării spre un dialog post-monitoring cu condiția implementării reformelor așteptate.

Rezoluția elaborată pe baza raportului coraportorilor Lise Christoffersen și Piotr Wach, menționează voința autorităților moldovene de a se conforma normelor Consiliului Europei, dar, totodată, relevă că mai multe chestiuni fundamentale urmează a fi abordate pentru a asigura dezvoltarea durabilă a instituțiilor democratice. În text se precizează că este vorba de promovarea unei culturi politice axate pe separarea puterilor, depolitizarea instituțiilor statului și a autorităților responsabile de aplicarea legilor, precum și promovarea drepturilor omului și a luptei împotriva discriminării.

Rezoluția a fost aprobată cu 73 de voturi pro, 7 împotrivă și 7 abțineri. Documentul a fost votat de toți cei cinci deputați moldoveni participanți la sesiunea APCE de la Strasbourg, inclusiv de reprezentantul opoziției comuniste Grigore Petrenco.

Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei la 13 iulie 1995 și se află sub monitorizare din 1996.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău