Reglementarea problemei ucrainene se află printre temele predilecte ale presei internaționale (Revista presei internaționale)

  • 11 Decembrie 2019 08:43
Reglementarea problemei ucrainene se află printre temele predilecte ale presei internaționale (Revista presei internaționale)

Alegerile legislative anticipate de joi din Marea Britanie, procedura de destituire a președintelui american și summitul în "format Normandia" privind reglementarea problemei ucrainene se află printre temele predilecte ale presei internaționale.

Cu doar o zi înaintea alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie, privirile se îndreaptă spre sondajele de opinie și sunt făcute calcule pentru perioada imediat următoare votului. Cele mai recente sondaje, citate de The Telegraph, indică o diferență de 10 procente între conservatorii premierului Boris Johnson și Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn. Astfel conservatorii ar obține aproximativ 43% din voturi iar laburiștii, 33% din opțiuni. Pe locul trei în preferințe se află Liberal Democrații, cu aproximativ 12 procente.
 
Alegerile de joi "au ceva mai mult decât de obicei", scrie Le Figaro și comentează că "nu mai este vorba doar de tradiționalul joc politic între stânga și dreapta, între laburiști și conservatori, între curele recurente de austeritate și o eventuală relansare bugetară. Este vorba de viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană, dacă părăsește sau nu Uniunea pe 31 ianuarie, conform planului convenit de premierul Boris Johnson cu negociatorii de la Bruxelles". Analizând scenariile posibile, Le Figaro observă că o victorie cu majoritatea absolută i-ar da mână liberă lui Boris Johnson să își treacă planul prin parlament. O victorie fără majoritate absolută a conservatorilor sau a laburiștilor ar da naștere negocierilor cu alte partide în vederea formării unei alianțe care să își impună perspectiva. Iar cea mai puțin plauzibilă variantă, cea a obținerii majorității absolute de către Laburiști, ar duce la instalarea lui Jeremy Corbyn în fruntea guvernului și negocierea unui nou acord Brexit, evidențiază Le Figaro.
 
Noi evoluții în Statele Unite legate de procedura de destituire a președintelui Donald Trump. Democrații din Camera Reprezentanților au făcut publice cele două articole pentru care președintele va fi pus sub acuzare în anchetă, și anume abuz de putere și obstrucționarea Congresului, anunță The New York Times. Președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților, democratul Jerry Nadler - citat de ziarul new-yorkez - a afirmat referitor la presupusele presiuni exercitate de Donald Trump asupra Ucrainei pentru a fi investigate afacerile familiei Biden că "Atunci când un președinte trădează încrederea și se pune pe sine înaintea țării, el periclitează Constituția, periclitează democrația și pune în pericol siguranța noastră națională".
"Deși detaliile diferă substanțial, articolele invocate de Democrați în vederea destituirii amintesc de cele aprobate în 1974 de Comisia Juridică, aceasta acuzându-l pe președintele Richard Nixon de abuz de putere, obstrucționarea justiției și sfidarea Congresului. Domnul Nixon a demisionat înainte de un vot în plen, existând indicii clare că acuzațiile au o susținere largă a membrilor ambelor partide", amintește The New York Times.
 
Cu puțin timp înainte de anunțarea celor două capete de acuzare de către Camera Reprezentanților, președintele Donald Trump a repetat printr-un mesaj pe Twitter că este nevinovat și că "nu a făcut nimic greșit", arată The Independent. "Este 'o pură nebunie politică' să destitui un președinte care 'nu a făcut nimic greșit' și a generat 'poate cea mai puternică economie din istoria țării noastre'", a avertizat președintele american.
 
La Paris a fost făcut un nou pas pentru reglementarea situației din estul Ucrainei, scrie Ria Novosti. Liderii statelor membre ale așa-numitului "Format Normandia", Vladimir Putin, Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au ajuns la un acord cu trei puncte esențiale, retragerea forțelor militare din mai multe zone din Donbas, acordarea unui statut special regiunii și schimbul de prizonieri. În declarația finală semnată de cei patru lideri "se exprimă interesul tuturor participanților de a conveni asupra statutului special al regiunii Donbas din estul Ucrainei.
 
De asemenea, aceasta prevede retragerea forțelor militare până la sfârșitul lunii martie 2020, din trei zone din Donbas, și deschiderea unor noi puncte de control, în termen de 30 de zile", precizează agenția de presă rusă. În plus, cei patru lideri "fac apel la Grupul de contact de la Minsk responsabil de reglementarea conflictului din estul Ucrainei, să asigure schimbul de prizonieri pe principiul 'toți pentru toți', până la sfârșitul acestui an și să ofere Crucii Roșii acces complet și necondiționat către toate persoanele arestate", mai arată Ria Novosti.
 
"Între Moscova și Kiev, dezgheț, dar încă nu pace", rezumă Le Figaro rezultate reuniunii și comentează că "în afara câtorva măsuri simbolice, ca un nou schimb de prizonieri, summitul cvadripartit de la Paris nu va permite onormalizare a situației în estul Ucrainei. Căci Vladimir Putin nu are interesul, fără îndoială. Desigur, Donbasul este o ghiulea care îl costă scump și ar dori ridicarea sancțiunilor occidentale. Dar este și o pârghie importantă pentru el", apreciază ziarul francez. Pe de altă parte, președintele rus, citat de TASS, a declarat că se teme că în cazul în care Kievul va primi în Donbas controlul asupra graniței, fără acordarea de garanții privind apărarea cetățenilor, naționaliștii ucraineni ar putea organiza acolo "o a doua Srebreniță".
 
Ideea taxei europene pe tranzacțiile financiare (TTF) a fost relansată de Germania, scrie La Libre Belgique precizând că "proiectul va fi transmis în nouă capitale de către guvernul german, care speră într-o decizie rapidă". Ideea de a taxa tranzacțiile financiare datează din anii 1970 și a cunoscut un suflu nou în 2011, pe vremea crizei financiare în Uniunea Europeană. În Germania, TTF trebuie să aducă circa 1,5 miliarde de euro, Franța, Italia și Regatul Unit taxând deja anumite operațiuni financiare, amintește La Libre Belgique. 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău