Regim liberalizat de vize cu UE pe parcursul mandatului actualului Parlament European

  • 02 Decembrie 2013 17:32
Regim liberalizat de vize cu UE pe parcursul mandatului actualului Parlament European

Experții susțin că autoritățile ar trebui să depună și mai multe eforturi pentru a continua reformele asumate.

Republica Moldova va obține regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pe parcursul mandatului actualului Parlament European, care expiră la sfârșitul lunii mai, a declarat, luni, 2 decembrie, în cadrul unor dezbateri la agenția IPN, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. El a adăugat că Republica Moldova ar urma să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care îl înclude și pe cel de liber schimb, până la sfârșitul lunii septembrie. În același timp, experții susțin că autoritățile ar trebui să depună și mai multe eforturi pentru a continua reformele asumate. 

Uniunea Europeană este interesată de evoluarea Parteneriatul Estic și pe viitor, iar liderii europeni i-au promis Republicii Moldova că vor dezvolta relațiile bilaterale și în continuare. Între timp, Chișinăul trebuie să fie și mai hotărât, și mai responsabil pentru a-și atinge obiectivele.

Liderul PLDM a menționat că între timp, Chișinăul trebuie să continue consultările cu Tiraspolul și să convingă partea transnistreană că apropierea de Uniunea Europeană este la fel de benefică pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Parafarea Acordului de asociere este un eveniment important pentru Republica Moldova, dar și pentru actuala guvernare, care va trebui să devină mai eficientă și mai responsabilă, a opinat președintele Consiliului Național pentru Participare, Sergiu Ostaf.

În același timp, analistul Igor Boțan consideră că Republica Moldova se va confrunta și în viitor atât cu provocări interne, care țin de opoziția unor forțe politice față de continuarea procesului de integrare europeană, dar și externe, în special în contextul în care Ucraina a amânat semnarea Acordului de asociere.

Amintim că Republica Moldova a aparafat vineri la Vilnius Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău