Putin a semnat reforma constituțională care îi permite menținerea la putere

  • 15 Martie 2020 13:45
Putin a semnat reforma constituțională care îi permite menținerea la putere

Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă vasta reformă constituțională care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, un amendament adăugat la surpriza generală din această săptămână și criticat puternic de opoziție, a anunțat agenția de presă oficială TASS, comunică AGERPRES.

Serviciul oficial de informare juridică a publicat pe site-ul său o lege pe 68 de pagini care rezumă toate modificările constituționale, semn că acestea au fost aprobate de președintele rus.

Reforma trebuie acum validată de Curtea Constituțională în termen de o săptămână, conform legislației ruse care prevede o procedură legislativă specifică pentru acest tip de măsuri.

Senatorii ruși au aprobat miercuri reforma constituțională adoptată mai devreme de deputați, care deschide calea către menținerea la putere a lui Vladimir Putin teoretic până în 2036, notează AFP.

Reforma a fost susținută de 160 de senatori ai Consiliului Federației, cu un vot împotrivă și trei abțineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al rușilor, pe 22 aprilie.

Textul votat conține amendamentul adoptat în ajun de deputați pentru a "reporni" contorul mandatelor prezidențiale, ceea ce i-ar da în teorie lui Vladimir Putin dreptul de a candida în 2024 și apoi în 2030.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie anunțând o amplă reformă constituțională, percepută ca un mod de a păstra mijloace pentru menținerea influenței sale după 2024.

El a luat din nou țara prin surprindere marți, anunțând în cele din urmă că este favorabil ideii de a relaxa regulile de limitare a mandatelor, notează AFP.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău