Procurorii au recuperat circa 8% din valoarea prejudiciilor constatate în 2018

  • 15 Februarie 2019 10:04
Procurorii au recuperat circa 8% din valoarea prejudiciilor constatate în 2018

Procuratura Generală anunță că a constatat anul trecut prejudicii de peste 2,6 miliarde de lei cauzate atât bugetului public, cât și persoanelor fizice și juridice. Din suma totală, a fost recuperată suma de peste 214 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 8%.

Potrivit unui comunicat al instituției, în 2017, prejudiciile cauzate prin infracțiuni la faza de urmărire penală s-au cifrat la circa 5,1 miliarde lei, fiind recuperată suma de 144 milioane de lei. Din suma totală recuperată de procurori în 2018, 79,8 milioane lei au fost restituite în bugetul public, iar 134,5 milioane de lei – persoanelor fizice și juridice, cu statut de victime ale infracțiunilor.

„Procesul de recuperare a prejudiciului cauzat a fost influențat obiectiv de neidentificarea autorilor faptelor infracționale - suma cumulată a prejudiciului cauzat în dosare restante și cu soluții de suspendare a urmăririi penale fiind de peste 745.441.292 lei”, menționează reprezentanții Procuraturii Generale.  

De asemenea, în comunicat se mai precizează că o bună parte a bunurilor au fost sechestrate la valoarea lor cadastrală, urmând a spori cota de recuperare a prejudiciilor prin valorificarea acestora la prețurile lor reale de piață. Procurorii consideră că procesul de evaluare și expertizare a valorii reale a bunurilor sechestrate ar necesita cheltuieli neargumentat de mari și ar putea tergiversa termenul de urmărire penală. O soluție, în opinia procurorilor, ar fi determinarea prețului acestor bunuri la etapa judecării dosarelor și cea de executare a hotărârilor judecătorești, în procedurile de înstrăinare a averilor la prețurile de piață.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău