Primul post de radio din Moldova (Galerie foto)

  • 08 Octombrie 2014 14:34
Primul post de radio din Moldova (Galerie foto)

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la lansarea postului Radio Basarabia, cunoscut în epocă ca Radio Chișinău.

Postul a fost înființat de Societatea Română de Radiodifuziune și avea la acea vreme cele mai bune, din punct de vedere tehnic, studiouri și emițătoare din Europa. 

Discuțiile despe crearea unui post de radio în partea estică a României se purtau încă din anul 1935. Primul post a apărut la Chișinău ca reacție la propaganda sovietică antiromânească care se făcea în Basarabia pe diferite canale, inclusiv prin difuzoarele instalate în stânga Nistrului. Decizia guvernului României de a deschide un post de radio la Chișinău venea după mai multe discuții ce țineau de securitatea acestuia, spune doctorul in istorie Silvia Grosu de la catedra Istoria Presei.

Emisiunile experimentale au început în iunie 1939. Radio Basarabia a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie, același an, prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chișinău. Postul avea programe muzicale și informative, difuzate între orele 14.00 și15.15 și 21.00 și 23.00, iar rolul acestuia a fost unul esențial în păstrarea valorilor românești.

Radio Basarabia a avut cel mai modern echipament de la acea vreme, având în dotare trei studiouri – unul mare pentru orchstere, coruri și fanfare, unul mediu pentru soliști-instrumentiși și tarafuri și un studiou mic pentu conferențiari și crainici. De asemnea, Radio Basarabia a dispus și de un laborator tehnic.

Sediul postului se afla pe actuala stradă Mateevici, chiar pe locul unde acum se află facultatea de Jurnalism a Universității de Stat. Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică,în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău