Portalul Veridica.ro analizează preocupările Moscovei în R. Moldova, după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon (Revista presei)

  • 16 Martie 2021 10:12
Portalul Veridica.ro analizează preocupările Moscovei în R. Moldova, după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei - 16 martie 2021.

Președinta Maia Sandu ar putea desemna, totuși, un candidat la funcția de premier, însă acesta, cel mai probabil, nu va fi Mariana Durleșteanu, dar nici un alt candidat sprijinit de „alianța Dodon-Șor-Plahotniuc”. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. „Da, e o schimbare surprinzătoare de macaz. Probabil i s-a demonstrat, în mod convingător, că nu va putea dizolva Parlamentul dacă va ignora fracțiunile parlamentare. Dacă aceasta e explicația, atunci putem să ne așteptăm că va desemna un al doilea candidat la funcția de prim-ministru - o altă prevedere a Constituției. Posibil, calculele președintelui Maia Sandu au fost date peste cap și de evoluția periculoasă a situației pandemice, a comentat editorialistul Ziarului NAȚIONAL. Nicolae Negru nu crede că va fi desemnată Mariana Durleșteanu și nici nu ar fi bine să fie Durleșteanu sau orice alt candidat votat de alianța Dodon-Șor-Plahotniuc. Ea ar trebui să medieze formarea unui guvern, care ar putea debloca finanțarea externă. Un guvern format de Partidul „Șor” nu va reuși acest lucru”, a conchis Nicolae Negru.

Portalul Veridica.ro analizează preocupările Moscovei în R. Moldova, după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon. „Eșecul filo-rusului Igor Dodon în alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu pare să fi produs o supărare foarte mare la Kremlin: în loc să fie mustrat, ofițerul însărcinat cu dosarul moldovenesc (și asistarea lui Dodon în campania electorală) a fost promovat, la începutul lui martie, scrie publicația. La prima vedere, promovarea pare să fie legată de o rotire de cadre, însă ea se înscrie într-o reorganizare mai amplă a departamentelor care se ocupă de spațiul ex-sovietic și de regiunile separatiste sprijinite de Moscova. Astăzi, tot mai multe voci din spațiul public cu conexiuni la Moscova, vorbesc despre faptul că Igor Dodon nu mai este dorit de Moscova în pole-position nici în PSRM sau pentru o altă funcție de rang înalt în stat și că i se sugerează retragerea din scenă. Indiferent pentru cine va opta Moscova, este clar că există preocupare pentru Republica Moldova. Kommersant chiar scrie că subiectul este deja discutat în cadrul Comisiei interdepartamentale pentru asistența internațională pentru dezvoltare. În decembrie, 2020, Vladimir Putin l-a numit ca președinte al Comisiei pe Dmitri Kozak, care și-a păstrat însă și funcția de adjunct al șefului Administrației prezidențiale. În cadrul Administrației prezidențiale, Kozak răspunde și de Direcția pentru relații inter-regionale și contacte culturale cu țările străine și de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră, care se ocupă de entitățile sprijinite de Moscova în Georgia și Ucraina. Acum, la Administrația prezidențială ar fi în lucru o reorganizare de care sunt vizate Direcția pentru contacte culturale coordonată de Maslov și Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră – o reîmpărțire a zonelor de responsabilitate. Rămâne de văzut, odată încheiată toată această reașezare și redistribuire de roluri, care va fi următoarea mișcare a „civililor” însărcinați cu relațiile culturale și asistența pentru statele ex-sovietice pe care Moscova nu vrea, cu niciun preț, să le scape din sfera sa de influență”, conchide publicația.

„Moldova se împrumută cu zeci de milioane de dolari pentru a cumpăra vaccinuri mai scumpe decât au cumpărat țările din Africa și de cel puțin 3 ori mai scumpe, decât a cumpărat UE, scrie SănătateInfo.md.  După o totală lipsă de interes privind vaccinurile, după o perioadă în care am stat cu mâna întinsă la organizațiile internaționale care poate ne-or salva din nou, Republica Moldova demonstrează un zel aproape absurd de procurare a unor vaccinuri extrem de scumpe. În cadrul unui proiect cu Banca Mondială, Ministerul Sănătății ar urma să cumpere, pe bani din împrumut, vaccinuri pentru etapele doi, trei și patru de vaccinare extrem de scumpe. Totodată, Guvernul a alocat, din fondul de rezervă, 60 de milioane de lei pentru procurarea a 338.600 de doze de vaccinuri. În total, țara ar urma să cumpere pe cont propriu peste 1,3 milioane de doze pentru a acoperi cel puțin 70% din populație cu vaccinuri. Executivul nu explică ce fel de vaccin va fi cumpărat, de la ce companie, dacă au început negocierile sau nu. Conform declarațiilor secretarului de stat, Tatiana Zatîc, o doză de vaccin va costa statul moldovenesc 10 dolari. Din datele pe care le vedem publice, devine clar că este un preț mult mai mare față de cel pe care l-au plătit țările pentru serul  AstraZeneca, cel mai ieftin dintre cele incluse în Lista de Urgență a OMS și aprobate de EMA pentru piețile europene”, scrie Sănătateinfo.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău