Platforma DA propune îmbunătățirea actualului sistem electoral

  • 26 Iunie 2017 10:38
Platforma DA propune îmbunătățirea actualului sistem electoral Sursa: ipn.md

Platforma Demnitate și Adevăr propune îmbunătățirea actualului sistem electoral, inclusiv prin introducerea votului preferențial care ar prevedea ca cetățenii să poată să decidă cine vor fi candidații partidelor politice la alegerile parlamentare. Mai multe inițiative de modificare a sistemului electoral au fost prezentate luni, 26 iunie, de președintele PPDA, Andrei Năstase.

Platforma DA mai propune creșterea nivelului de reprezentare a femeilor pe listele electorale prin majorarea cotei minime la 50%; creșterea nivelului de reprezentare a diasporei și tinerilor; modificarea procedurii de desemnare a membrilor CEC și CCA, astfel încât majoritatea membrilor să fie aleși de societatea civilă, etc.

„Proiectul ”Platformei Demnitate și Adevăr” urmărește crearea premiselor pentru asanarea clasei politice, asigurarea unui nivel de  reprezentare cât mai echitabil a voinței cetățenilor în alegeri și asigurarea dreptului lor preferențial, oferirea șanselor egale membrilor partidelor de a participa la alegeri, ceea ce ar conduce la reformarea reală a clasei politice din  Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase.

Totodată, PPDA cere retragerea proiectului votat de anterior de către PDM-PSRM-PPEM de modificare a sistemului electoral prin introducerea votului mixt.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău