Peter Michalko | O majoritate parlamentară ar trebui să fie creată fără persoane implicate în frauda bancară

  • 09 Mai 2019 11:50
Peter Michalko | O majoritate parlamentară ar trebui să fie creată fără persoane implicate în frauda bancară

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat, în cadrul emisiunii ”Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău, că UE va coopera cu orice guvern care va fi format la Chișinău, iar o majoritate parlamentară ar trebui să fie creată fără anumite metode netransparente și fără persoane care au fost implicate în frauda bancară.

Diplomatul european a subliniat că „frauda bancară a făcut atât de mult rău Moldovei, cetățenilor Moldovei, economiei și persoanele care au fost implicate în frauda bancară trebuie să fie pedepsiți și, desigur, banii trebuie să fie recuperați”. 

În același timp, Peter Michalko a declarat că relația Uniunii Europene cu Republica Moldova rămâne a fi un la nivel foarte înalt, bazată pe Acordul de Asociere, dar autoritățile de la Chișinău trebuie să continue eforturile și reformele în domenii precum statul de drept, independența justiției și funcționarea instituțiilor statului. 

Referitor la reluarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, șeful Delegației UE a subliniat că principiul de condiționalitate este parte a relațiilor bilaterale cu R. Moldova și chiar a Parteneriatului Estic. „Anul trecut s-au întâmplat, din păcate, anumite lucruri care nu au făcut posibilă oferirea primei tranșe din asistența macrofinanciară. Trebuie să spunem că aceste precondiții politice au fost convenite între noi, precum și condițiile tehnice ale memorandumului, iar ele trebuie să fie îndeplinite. Din păcate, și situația cu anularea alegerilor locale din Chișinău, nu a făcut posibilă oferirea asistenței macrofinanciare. Să sperăm că asistența macrofinanciară va fi reluată cât mai curând, ca aceste precondiții să fie îndeplinite”, a afirmat șeful Delegației Uniunii Europene. 

Peter Michalko a mai spus că Uniunea Europeană continuă să susțină Republica Moldova, fiind implementate la ora actuală peste 150 de proiecte, iar „dorința este de continua” această cooperare. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău