PDM și-a anunțat intenția de a modifica Constituția, prin introducerea unei referințe la integrarea europeană

  • 12 Septembrie 2017 15:39
0%
00:00:00
00:00:00

Partidul Democrat și-a anunțat marți, 12 septembrie, intenția de a modifica Constituția, prin introducerea unei referințe, care spune că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. De asemenea, democrații vor organiza o ședință specială a Parlamentului la care să se revoteze toate proiectele de lege pe care președintele Dodon a refuzat să le promulge.

Tot marți, într-un briefing, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat candidatul înaintat de  coaliția de guvernare pentru funcția de ministru al Apărării. 

Democrații intenționează să modifice Constituția astfel încât textul Legii Supreme să menționeze explicit că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. 

„Ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe cale mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze în această direcție, indiferent de schimbările politice sau de interesele unor sau alte persoane”, a mai spus președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că Partidul Democrat va solicita organizarea unei ședințe speciale  a Parlamentului, pentru a revota legile pe care președintele Igor Dodon a refuzat să le promulge.

De asemenea, democrații ar putea veni cu modificări legislative pentru ca plecarea militarilor în  misiuni, aplicații și exerciții militare să nu mai depindă de instituția prezidențială, a declarat liderul PDM. Acesta a mai anunțat că vicepreședintele PPEM Eugen Sturza va fi propus pentru funcția de ministru al Apărării.

Pe de altă parte, șeful statului spune că nu va accepta această candidatură, chiar dacă Guvernul o va propune în mod repetat, deoarece Eugen Sturza ar fi, potrivit lui Igor Dodon,  o persoană incompetentă în domeniul militar.

Potrivit legii, președintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge de două ori asta înseamnă o încălcare a Constituției, a explicat pentru Radio Chișinău constituționalistul Nicolae Osmochescu.

- „Prim-ministrul oficial aprobă candidatura unei persoane și o propune președintelui de a fi examinată. Președintele examinează, dacă are pretenții poate respinge candidatura și întoarce dosarul Guvernului. Dacă Guvernul își menține candidatura precedentă, președintele este obligat să o desemneze.

- Președintele Igor Dodon a spus că nu va accepta candidatura..

- Asta înseamnă că președintele conștient încalcă Constituția și legislația în vigoare”.

Amintim că funcția de ministru al Apărări a devenit vacantă la sfârșitul anului trecut după demiterea lui Anatol Șalaru la solicitarea liderului PL Mihai Ghimpu, în urma unor disensiuni dintre cei doi, pe linie de partid.

Candidatul guvernării la funcția de ministru al Apărării, Eugen Sturza are studii în economie și a fost consilier al fostului premier Vlad Filat și șeful cabinetului fostului prim-ministru Iurie Leancă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău