Pavel Filip în Israel: Experiența diasporei este utilă pentru a avansa pe calea reformelor

  • 10 Noiembrie 2017 15:26
Pavel Filip în Israel: Experiența diasporei este utilă pentru a avansa pe calea reformelor

Experiența și expertiză diasporei sunt valoroase și utile pentru avansarea Republicii Moldova pe calea reformelor. Despre aceasta a vorbit premierul Pavel Filip, la Tel-Aviv, Israel, unde s-a întâlnit vineri, 10 noiembrie, cu reprezentanții diasporei moldovenești și ai comunității evreilor originari din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, în cadrul dialogului Pavel Filip a vorbit despre discuțiile purtate cu autoritățile Statului Israel pentru semnarea unui acord de protecție socială a migraților moldoveni aflați la muncă în această țară. Astfel, anii lucrați în Israel vor putea fi luați în considerare la calcularea pensiei.

Premierul a îndemnat reprezentanții diasporei să se implice activ în procesul de modernizare a Republicii Moldova, amintindu-le că au fost create și grupurile de excelență ale diasporei, prin care moldovenii plecați peste hotare se pot implica direct în elaborarea propunerilor de politici publice și a proiectelor ce urmează să fie realizate în țară. Pavel Filip a spus că mecanismul de implicare al diasporei în buna organizare a administrării statului va fi extins.

În cadrul dialogului, reprezentanții diasporei au vorbit despre provocările cu care se confruntă: problema ridicării banilor pentru munca prestată, posibilitatea angajării legale în câmpul muncii, fără implicarea firmelor intermediare, deschiderea zborurilor low cost între Republica Moldova și Israel. Pavel Filip le-a spus că aceste probleme sunt cunoscute și Guvernul depune eforturi pentru soluționarea lor.

Potrivit datelor statistice, în Statul Israel locuiesc în jur de 25 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Majoritatea dintre ei activează în domeniul construcțiilor și cel al asistenței la domiciliu pentru persoanele de vârsta a treia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău