Până în anul 2035 numărul populației R.Moldova s-ar putea micșora până la 2 milioane

  • 29 Martie 2018 14:40
Până în anul 2035 numărul populației R.Moldova s-ar putea micșora până la 2 milioane

Până în anul 2035 numărul populației Republicii Moldova s-ar putea micșora până la 2 milioane de oameni, iar fiecare a treia persoană va avea peste 60 de ani. Datele au fost prezentate de Olga Găgăuz, șefa Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe.

Provocările demografice cu care se confruntă Republica Moldova au fost dezbătute cadrul audierilor publice cu privire la implementarea Programului național strategic în domeniul securității demografice a Republicii Moldova (2011 – 2025), organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductive (UNFPA), informează un comunicat al Agenției.

Experții au subliniat că factorul determinant în scăderea numărului populației este migrația în masă, în special a tinerilor și persoanelor de vârstă reproductivă, fertilitatea scăzută, speranța de viață joasă și îmbătrânirea populației.

Potrivit Nataliei Plugaru, Reprezentantă-adjunctă UNFPA, Republica Moldova nu este unica țară care se confruntă cu acest fenomen. Experiența altor țări demonstrează că pentru a răspunde provocărilor demografice, este nevoie de un mix de politici care să fie axate pe investiții în sănătate și educație, menținerea vârstnicilor în câmpul muncii, susținerea familiilor în planificarea numărului dorit de copii, servicii de îngrijire a copiilor mici, concediu maternal mai scurt, dar mai bine plătit. ”Doar stimulentele materiale nu au efect pe termen lung și nu determină creșterea ratei de fertilitate”, a spus Natalia Plugaru

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a declarat că cercetările în domeniu demonstrează că factorii determinanți ai declinului fertilității sunt multipli și se asociază cu transformările economice, sociale, culturale prezente într-o societatea contemporană. Potrivit ei, neangajarea în câmpul muncii, salariile mici, inaccesibilitatea locuinței, accesibilitatea redusă a serviciilor medicale prezintă cele mai complexe probleme pentru familiile din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău