ONU condamnă oficial anexarea Crimeei de către Rusia

  • 16 Noiembrie 2016 11:04
ONU condamnă oficial anexarea Crimeei de către Rusia

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție prin care condamnă „ocuparea temporară” a Crimeei de către Rusia. De asemenea, ONU a reiterat faptul că teritoriul Peninsulei Crimeea aparține Ucrainei.

Este pentru prima oară când într-un document oficial al Națiunilor Unite se stipulează clar că Peninsula Crimeea este un „teritoriu ocupat temporar”, transmite Digi24.

În plus, rezoluția cere Rusiei să înceteze abuzurile împotriva locuitorilor Crimeei, eliberarea ucrainenilor închiși ilegal și permiterea observatorilor internaționali să monitorizeze situația.

73 de țări au votat pentru adoptarea documentului, 76 s-au abținut, iar 23 au votat împotrivă, printre care Rusia, Siria, Coreea de Nord și Venezuela. Printre țările care s-au opus rezoluției s-au numărat China, Iran, India, Siria, Africa de Sud, Serbia și Coreea de Nord. Multe țări latino-americane și africane s-au abținut.

Rezoluția urmează să fie votată luna viitoare și de Adunarea Generală a ONU. 

Rezoluția a fost depusă de Ucraina, iar Rusia le-a cerut membrilor comitetului să voteze împotriva ei. Cel mai probabil, Adunarea Generală a ONU va confirma votul dat de Comitetul pentru Drepturile Omului, scrie New York Times. 

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică în componența Uniunii Sovietice. Regiunea a păstrat în tot acest timp relații strânse cu Rusia, grație numărului mare de etnici ruși care locuiesc aici, aproximativ 70% din populație.

În ciuda acestor circumstanțe istorice folosite de Rusia pentru a justifica anexarea, comunitatea internațională spune că un astfel de act este ilegal și consideră în continuare că peninsula este teritoriu ucrainean.

Anexarea Crimeei de către Rusia a încălcat numeroase angajamente internaționale, inclusiv prevederi ale cartei ONU, Actul final al OSCE de la Helsinki și Tratatul din 1997 încheiat cu Ucraina cu privire la statutul și condițiile privind flota în Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău