ONU are probleme de buget și riscă să se confrunte cu un sfârșit de lună dificil

  • 08 Octombrie 2019 09:05
ONU are probleme de buget și riscă să se confrunte cu un sfârșit de lună dificil

Bugetul de funcționare al ONU este în criză de 230 de milioane de dolari de la sfârșitul lui septembrie, iar "ultimele rezerve de trezorerie riscă să fie epuizate până la finalul lunii", a transmis într-o scrisoare secretarul general Antonio Guterres, preluat de Agerpres.

Pentru a garanta plata salariilor până la sfârșitul anului, trebuie luate măsuri, a precizat el în această scrisoare destinată personalului (circa 37.000 de persoane lucrează pentru secretariatul ONU) și obținută de AFP.

Pentru a limita cheltuielile în cursul ultimului trimestru, Antonio Guterres menționează în special posibilitatea de a amâna conferințe și reuniuni și de a revizui în scădere serviciile ce pot fi furnizate.

Au fost date de asemenea instrucțiuni pentru restrângerea călătoriilor oficiale exclusiv la activitățile esențiale, amânarea achiziționării de bunuri și servicii și economii de energie.

"Până în acest moment, statele membre nu au oferit decât 70% din suma totală necesară pentru activitățile înscrise în bugetul ordinar pe 2019", a precizat secretarul general în legătură cu problemele de trezorerie.

El a mai menționat că le-a "scris statelor membre la 4 octombrie pentru a le explica faptul că activitățile finanțate prin bugetul ordinar sunt în stadiu critic".

Potrivit unui responsabil al ONU care a dorit să își păstreze anonimatul, Antonio Guterres le-a cerut în primăvară statelor membre să își poată crește capitalul de lucru pentru a avea o marjă de manevră și pentru a evita problema trezoreriei. Însă țările membre au refuzat.

Bugetul de funcționare al ONU pentru perioada 2018-2019, separat de creditele pentru operațiuni de pace, se apropie de 5,4 miliarde de dolari. SUA plătesc 22% din această sumă.

"Conform ultimei analize, statele membre sunt responsabile de sănătatea financiară a ONU", a subliniat Antonio Guterres în scrisoarea sa, evocând implicit țările care nu își plătesc contribuția sau care au întârzieri, punând într-o situație dificile trezoreria ONU.

Nu a fost oferit niciun indiciu deocamdată privind țările rău-platnice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău