OAMENII CETĂȚII / Anastasia Dicescu - soprană de mare talent, figură de seamă a liricii basarabene în perioada interbelică (AUDIO)

  • 01 Octombrie 2019 13:44
OAMENII CETĂȚII / Anastasia Dicescu - soprană de mare talent, figură de seamă a liricii basarabene în perioada interbelică (AUDIO)

Emisiune dedicată memoriei lui Constantin Manuilă, nepotul Anastasiei Dicescu, care a păstrat arhiva documentară a familiei și a transmis generațiilor următoare valorile și tradițiile neamului.

Manuella Popescu, nepoata Anastasiei Dicescu, și Magda Duțu, producător Teatrul Național Radiofonic Radio România, vorbesc despre una dintre personalitățile puternice pe care teritoriul dintre Prut şi Nistru le-a dat poporului român, culturii naţionale şi universale – soprana Anastasia Dicescu.

Tatăl meu a ținut foarte mult la mătușa sa, Anastasia, i-a fost ca o a doua mamă. Tot de a adus ea din Basarabia, bunica a ținut într-un geamantan. Tata a păstrat acel geamantan și  încetul cu încetul a început să scoată de acolo din poze, documente, dar eu personal abia în 2001 am aflat exact cine a fost Anastasia Dicescu. Și noi am avut fricile noastre, pentru că ei sunt o familie de nobili basarabeni și au avut această frică să nu fie deportați, pentru că am avut rude deportate în Siberia. Au ascuns acest lucru ca să poată să supraviețuiască. Nu au trăit în puf, au trăit foarte greu. În 1940 au plecat de la Gălești cu o căruță cu cal, cu un mânz, cu o icoană, cu o cănuță cu pământ”...

OAMENII CETĂȚII / Anastasia Dicescu - soprană de mare talent, figură de seamă a liricii basarabene în perioada interbelică (AUDIO)

 

Anastasia Dicescu s-a născut la 27 februarie 1887, în comuna Găleşti, judeţul Orhei, fiind descendenta uneia dintre cele mai cunoscute şi distinse familii de boieri din stânga Prutului. Părinţii săi, Pavel Victor Dicescu şi Eugenia Dicescu, născută Feodosiu, se trag dintr-o veche ramură nobiliară din stânga Prutului. Pavel Victor Dicescu a fondat, în 1905 Societatea Culturală Moldovenească şi a militat activ pentru învăţământul şcolar din Basarabia cu predare în limba română.

Figură de seamă a liricii basarabene în perioada interbelică, Anastasia Dicescu a lăsat amprente puternice în cultura muzicală românească. Anastasia Dicescu a fost primul director al Conservatorului Unirea din Chişinău, instituţie înfiinţată acum o sută de ani la iniţiativa lui George Enescu, a cărui prietenă şi colaboratoare a fost. A pus bazele Societăţii Muzicale Româneşti din Basarabia, fiind preşedinta acestei societăţi până în 1940.

A abordat cele mai complicate roluri de soprană din literatura muzicală universală: Margareta, în Faust de Charles Gounod, Fata de împărat, în Luceafărul de Nicolae Bretan, Lola, în Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Venus, în Tannhäuser de Richard Wagner, Madama Buttrefly, în opera lui Giacomo Puccini, Mimi, în Boema de Giacomo Puccini, Violetta, în Traviata de Giuseppe Verdi, Nedda în Paiaţe de Ruggiero Leoncavallo, Michaela în Carmen de Georges Bizet, Gilda în Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lakmé în opera lui Leo Delibes.

A susţinut arta lirică şi a stimulat talentul tinerilor din clasa de operă a Conservatorului. A fost printre primii artişti lirici basarabeni care au urcat şi s-au afirmat pe scena operei româneşti, ilustrându-şi vocaţia în roluri de coloratură, pe care le-a interpretat cu inteligenţă şi măiestrie.

Artistă de o mare exigenţă profesională, cu o voce excepţional cultivată şi o tehnică pe măsură, cu un repertoriu bogat de operă şi lied, a fost recunoscută şi foarte apreciată pe marile scene teatrale din ţară şi din străinătate. A fost răpusă de tuberculoză, asemenea Violettei din Traviata – rolul său preferat, la moşia unor prieteni de lângă Blaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
12 °C
câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:8,7 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
7 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău