OAMENII CETĂȚII | Claudia Balaban: Casa mea a fost timp de 40 de ani la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (Audio)

  • 16 Februarie 12:55
0%
00:00:00
00:00:00

Invitata acestei ediții, Claudia Balaban, este cunoscută pentru dedicarea sa în domeniul biblioteconomiei și culturii. Ea povestește despre copilăria sa marcată de război și foamete, dar și despre legătura cu cărțile, pe care a descoperit-o elevă fiind. „Citisem toate cărțile din biblioteca satului. Acesta a fost norocul meu, că am avut în preajma mea cărți”, mărturisește invitata.

Datorită acestei pasiuni pentru lectură, a ales să urmeze studiile de specialitate în biblioteconomie și face parte din a doua promoție de bibliotecari din Republica Moldova. După absolvire, a activat timp de 13 ani în Găgăuzia, Comrat, conform repartizării, perioadă despre care își amintește cu mândrie și bucurie. De la bibliotecar, a ajuns să fie șefă a secției de cultură, lăsând în urma sa, în fiecare instituție culturală din localitate, câte un specialist cu cunoștințe temeinice în domeniu. Din copilărie, biblioteca a fost a doua casă pentru Claudia Balaban, iar mai târziu, „casa mea a fost timp de 40 de ani la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă””.

În calitate de directoare a bibliotecii, Claudia Balaban își amintește cu drag de întâlnirile copiilor cu scriitorii. La 90 de ani de la nașterea poetului național Grigore Vieru, ea a povestit în cadrul emisiunii „Oamenii Cetății” despre vizitele poetului la bibliotecă și dragostea pe care o purta pentru micii cititori. 

Dacă am avea mai mulți scriitori precum Grigore Vieru, ar crește și numărul de cititori, este de părere directoarea de onoare a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban. Invitata mai mărturisește despre un eveniment unic, atunci când Grigore Vieru a scris o carte chiar la ea în birou.

 „Grigore Vieru a scris o carte în biroul meu, o culegere de poezii în care au fost incluși 101 autori. Am avut ocazia să văd cum lucra Grigore Vieru. Existau multe cărți cu grafie chirilică, iar el le transcria cu mâna sa, pentru că a apărut o carte intitulată „Cât de frumoasă ești”, o selecție de poezii, cele mai bune, după părerea lui.

Pe lângă aceasta, Grigore Vieru era un om care te surprindea mereu. Trăia aproape de bibliotecă și, de multe ori, venea până la colțul bibliotecii. Dacă observa un grup de copii intrând, intra și el. Se așeza uneori neobservat, iar la final, cineva își dădea seama că era Grigore Vieru în sală și atunci începea adevărata activitate. Acesta era Grigore Vieru.

În prezent, biblioteca este partener în organizarea Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru, ajuns la cea de-a 16-a ediție. Proiectul are loc în luna mai, în  colaborare cu Primăria Iași și se va desfășura timp de două zile la Iași și două zile în Republica Moldova, inclusiv o zi la Chișinău și una într-un raion.

(...) Grigore Vieru a primit Premiul Andersen pentru poeziile sale despre mamă. Cine a scris mai frumos decât Grigore Vieru despre mama? Nimeni, cred, în lume”.

În cadrul interviului, Claudia Balaban mai împărtășește metode prin care atrage copiii spre lectură, vorbește despre proiectele la bibliotecă, care reușesc să adune copiii în jurul cărților, dar și despre provocările întâmpinate de-a lungul carierei sale, în special în procesul de creare a unei biblioteci moderne și prietenoase pentru cei mici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
0,24
Cer fragmentat
Umiditate:43 %
Vint:4,12 m/s
Thu
-1
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-2
Mon
-2
Arhivă Radio Chișinău