OAMENII CETĂȚII/ Constantin Ciorbă: Orice sistem, inclusiv cel educațional, este direct proporțional cu dezvoltarea economică a țării

  • 12 Februarie 2020 16:11
0%
00:00:00
00:00:00

Profesorul Constantin Ciorba, prorector la Universitatea Pedagogică Ion Creangă, doctor habilitat în pedagogie, susține că redresarea sistemului educațional depinde de creșterea economică a statului, iar emigrarea tinerilor va continua atât timp cât va exista decalajul foarte mare de dezvoltare între state și până se vor echilibra șansele la o viață mai bună:

„Foarte puțin se investește în educație, în pedagogie. Putem ridica prestigiul profesiei prin mărirea salariilor profesorilor, dar dacă nu va fi o creștere economică în țară, cadrele didactice nu vor rămâne aici. Pot să am un salariu decent, mare, dar când mă duc în sat, acolo nu a mai rămas nimeni, pentru oamenii că nu au surse de existență. Orice sistem, inclusiv cel educațional, de sănătate, agrar, etc., este direct proporțional cu dezvoltarea economică a țării. Dacă economia țării este bine dezvoltată și domeniile respective se dezvoltă. Statul ar trebui să investească în educație, pedagogie, pentru că asta este baza tuturor domeniilor, care se formează în învățământ”.


Profesorul universitar Constantin Ciorbă, specialist în educație fizică, susține că practicarea sportului stă la baza unei societăți sănătoase: „Sunt țări care au introdus prin legislație măsuri importante ce țin de sănătatea națiunii. Spre exemplu, în țările baltice una din prioritățile statului, este ca fiecare copil să poată înota. Este obligatoriu ca fiecare copil să știe să înoate. La noi, în fiecare an, se îneacă câte 20-30, câteodată ajungem și la 70-80 de copii, din simplu motiv că nu știu să înoate.

Din cauză că nu sunt condiții elementare ca să-i învățăm pe copii să înoate, eu nu vorbesc de practicarea sportului de performanță… Am fost în Muntenegru, în Croația, în orașe relativ mari, de 250 de mii de locuitori, cu numai două farmacii. Săli sportive – au peste 40. La noi în Chișinău, în raza de 100 de metri avem 5-7 farmacii. Iar toate sălile sportive, infrastructura care a fost, în locul lor se construiesc blocuri locative, baruri, ori altceva. Edificiile sportive sunt un lucru sfânt”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău