Grecia se pregătește de un cutremur puternic. Forțe speciale, echipe de salvare și drone au fost trimise în Santorini
-
03 Februarie 09:27
Autoritățile elene au trimis forțe speciale, echipe de salvare, corturi și drone pe insula Santorini, după ce sute de seisme au fost înregistrate în zonă, transmite Digi24.ro.
Pe fondul temerilor legate de un cutremur mai mare care ar putea provoca un tsunami, oamenii au fost sfătuiți să evite țărmul și clădirile abandonate, să golească piscinele și să se abțină de la a se aduna în număr mare în spații închise. Ministerul Protecției Civile a declarat că școlile vor fi închise ca măsură de precauție luni, potrivit sursei citate.
„Nimic nu poate fi exclus”, a declarat Kostas Papazachos, profesor de geofizică la Universitatea Aristotel din Salonic, pentru postul de stat ERT. „Și de aceea sunt puse în aplicare măsuri de precauție, tocmai pentru a limita impactul unui cutremur mai puternic.”
Grecia se află pe mai multe linii de falie și este adesea zguduită de cutremure, dar experții au descris creșterea activității seismice în spațiul de 48 de ore, cu peste 200 de tremurături înregistrate, ca fiind dramatică, deși au subliniat că seismele au fost declanșate mai degrabă de mișcările tectonice decât de activitatea vulcanică.
Papazachos a declarat presei locale că multe dintre cutremure au măsurat între 4 și 4,5 pe scara Richter, cele mai puternice fiind înregistrate în apele dintre Santorini și Amorgos.
Locul uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria înregistrată, Santorini este, de asemenea, cea mai populară insulă din Marea Egee a Greciei, atrăgând aproximativ 3,5 milioane de turiști, anul trecut.
Până la începutul serii de duminică, când au fost luate măsuri similare pe Amorgos și pe insulele Ios și Anafi din apropiere, echipele de salvare din Santorini au montat corturi în zonele înalte de pe terenurile de baschet și în parcări. În cazul unui tsunami, oamenilor li s-a spus să se îndrepte spre interior.
Companiile de feriboturi au declarat că a existat o creștere a numărului de muncitori străini care părăsesc insula spre portul Pireu.
Cercetările au arătat că crusta de sub mările din jurul Santorini este plină de linii de falii. În 1956, insula a suferit daune mari după ce a fost lovită de un cutremur de peste șapte pe scara Richter, care a provocat un tsunami.
Gerasimos Papadopoulos, seismolog, a spus că „totul este posibil”, dar activitatea intensificată a fost înregistrată „în mare, la distanțe semnificative de insule”, ceea ce a fost „norocos”.
Alte măsuri de protecție au fost discutate în cadrul unei reuniuni a cabinetului convocate de prim-ministrul, Kyriakos Mitsotakis, mai târziu, duminică, la care a participat șeful forțelor armate, pe fondul speculațiilor că armata va fi trimisă și în insulele din Egee.