OAMENII CETĂȚII | Mariana Cocieru: Crăciunul este momentul în care putem să ne bucurăm de căldura căminului familial (Audio)
-
07 Ianuarie 11:00
Mariana Cocieru, șefa secției de Folclor la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Universității de Stat din Moldova, doctor în filologie și membră activă a ansamblului folcloric „Crenguța de Iederă”, este un nume bine cunoscut în lumea cercetării și promovării tradițiilor. În cadrul emisiunii „Oamenii Cetății”, invitata a vorbit cu pasiune despre importanța menținerii legăturii cu rădăcinile noastre, despre tradițiile de Crăciun și despre viața în sânul unei familii în care cultura populară a fost păstrată cu sfințenie.
Mariana Cocieru a crescut într-o familie care a cultivat respectul față de folclor și față de tradițiile strămoșești. „Am avut parte de bunici foarte spirituali. Bunica din partea mamei, Maria, era educator la grădiniță și avea un dar deosebit pentru narațiune. Ea spunea basme, povești, și știu că, datorită modului în care povestea, atrăgea atenția tuturor. Bunica din partea tatălui, tot Maria, nu doar că povestea, dar îmi transmitea cu multă dragoste tradițiile și obiceiurile calendaristice. De la ea am înregistrat pentru prima dată colindul „Șnotur, șnotur, bour negru”, pe care îl cântau fetele mari din satul meu natal Bozieni”, a mărturisit invitata.
Această colindă nu era doar o melodie de sărbătoare, ci avea o semnificație aparte în tradiția satului: „Era cântată de cetele de băieți pentru fetele mari, ca un fel de „dezlegare” pentru ca acestea să se poată căsători. Cetele de flăcăi veneau cu colindul și, drept răsplată, primeau colacul tradițional și bani”, a explicat Mariana Cocieru.
Pentru Mariana Cocieru, sărbătorile de iarnă au o semnificație profundă. „Este un moment important pentru familie, pentru că toate sărbătorile, fie Crăciunul, Paștele sau orice altă sărbătoare tradițională, ne aduc împreună acasă. Este momentul în care putem să ne bucurăm de căldura căminului familial, de preparatele tradiționale și de lumina lumânărilor aprinse la mesele festive”, a spus ea.
Totodată, invitata a adus în discuție impactul regimului sovietic asupra tradițiilor. „Multe obiceiuri au fost pierdute în perioada postbelică din cauza regimului. Colindatul cu măști sau sacrificarea ritualică a porcului erau interzise. Dar, datorită Renașterii Naționale și influenței mentorului Andrei Tamazlâcaru, tradițiile au început să prindă din nou viață. Chiar dacă în unele localități tradițiile nu au fost păstrate în întregime, prin intermediul ansamblurilor folclorice, mulți au început să redescopere vechile obiceiuri”, a explicat Mariana Cocieru, aducând în prim-plan importanța ansamblurilor etnofolclorice, care au devenit adevărați păstrători ai tradițiilor naționale.
Mariana Cocieru subliniază că: „Este datoria noastră să vorbim despre tradițiile noastre, să le păstrăm vii și să le transmitem mai departe. Este un legământ cu trecutul nostru, iar prin ansamblurile folclorice, prin educație și prin toate mijloacele posibile, putem să readucem la viață tradițiile care ne definesc ca națiune”.