Nivelul apei în Nistru rămâne instabil

  • 08 Iunie 2016 09:18
Nivelul apei în Nistru rămâne instabil

Nivelul apei în Nistru rămâne instabil, oscilând între 8,8 și 9 metri, în pofida ploilor abundente din ultimele trei săptămâni, constată Arcadie Rusnac, șeful Departamentului asigurarea calității, control și reglementare „Apă-Canal Chișinău”.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, nivelul apei în Nistru înregistrează un nivel mediu sub nouă metri. În același timp, pentru funcționarea în regim normal a stației de pompare, care asigură cu apă Chișinăul, nivelul trebuie să fie nu mai puțin de 9,1metri, spune Arcadie Rusnac, citat de IPN.

El a menționat, de asemenea, că este puțin probabilă ameliorarea situației pe timp de vară, când de obicei se atestă secetă hidrologică și temperaturi caniculare.

Dacă, însă, apa ajunge la un nivel critic, de 8,3 – 8,4 m la Stație, pompele intră în regim de cavitație, oprind activitatea prizei. Consecințele pot fi catastrofale, a subliniat sursa citată. O soluție propusă, care ar permite reglarea și ridicarea nivelului fluviului Nistru în perioadele caniculare, este elaborarea unui proiect de execuție și construcția unui baraj acvatic în secțiunea Prizei de captare a apei de suprafață din orașul Vadul lui Vodă.

Potrivit Centrului Prognoze Hidrologice, seceta de pe Nistru este cauzată, în mare parte, de decizia autorităților ucrainene de a reduce volumul deversărilor în râu de la hidrocentrala „Dnestrovsk”.  „Actualmente, lacul de acumulare Dnestrovsk, de care depinde volumul de apă din râul Nistru, deversează 130 m c/s și, ca urmare, se atestă un nivel critic, dar stabil al apei”, a precizat responsabilul de la „Apă-Canal”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău