Experți: Republica Moldova trebuie să asigure respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în contextul integrării în UE
-
19 Septembrie 19:40
În cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să realizeze progrese tangibile și durabile în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. Perspectiva integrării depline în spațiul politic și economic european ridică întrebări pertinente despre riscurile majore de securitate generate de faptul că 11% din teritoriul țării nu se află sub controlul autorităților, de climatul de impunitate persistent de mai bine de 30 de ani și de încălcarea sistematică a drepturilor omului în stânga Nistrului. De această părere sunt mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale, societății civile, misiunilor diplomatice, apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, care au participat în cadrul Conferinței Naționale „Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană”.
Reprezentanți ai autorităților au evidențiat că 11% din teritoriu nu este sub controlul statului, iar climatul de impunitate și încălcările sistematice ale drepturilor omului în stânga Nistrului constituie provocări majore. Ion Manole, Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, a subliniat că peste 2000 de victime ale drepturilor omului așteaptă justiție, menționând nevoia de reconstrucție a încrederii în instituțiile internaționale.
Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a accentuat complexitatea situației, subliniind că drepturile cetățenilor nu trebuie să fie ostaticul stabilității. De asemenea, s-au discutat măsuri concrete pentru protecția drepturilor omului și responsabilizarea celor care comit abuzuri.
„Ar fi complicat sa facem o contabilizare a evenimentelor, pentru că tot ce ține de regiunea transnistreană vizează drepturile omului. Este vorba de situația jenantă a presei, de situația deținuților, de școlile cu predare în limba română. E un subiect complex, care nu ține doar de un anumit grup de oameni. Paleta preocupărilor noastre este foarte largă. E foarte greu să rezolvi o problemă atât de spinoasă cum este cea a drepturilor omului. În niciun caz drepturile cetățenilor de pe ambele maluri nu trebuie să fie ostaticul stabilității”, a declarat Oleg Serebrian,
Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mažeiks, a reiterat că Guvernul Republicii Moldova este singurul partener al UE în problema transnistreană și a încurajat autoritățile să comunice cetățenilor beneficiile integrării europene.
„Uniunea Europeana are un singur partener în Moldova în problematica transnistreană, Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim ca Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene și să fie reintegrată. Toate probleme legate de drepturile omului sunt constant pe agenda noastră. Încurajăm Guvernul și autoritățile publice să explice cetățenilor ce înseamnă integrarea europeană și care sunt beneficiile acestui proces. Cu siguranță, în următorii ani, vom vedea mai multe evoluții la acest capitol”, a menționat Janis Mažeiks.
Conferința a fost organizată de Asociația Promo-LEX, cu sprijinul Fundației Soros Moldova și National Endowment for Democracy, și a adus în discuție soluții durabile pentru respectarea drepturilor fundamentale în contextul provocărilor actuale.