Marta Kos este viitoarea responsabilă de extindere a Europei. Ce înseamnă pentru Republica Moldova

  • 19 Septembrie 20:30
Marta Kos este viitoarea responsabilă de extindere a Europei. Ce înseamnă pentru Republica Moldova

Pe 17 septembrie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat echipa de comisari cu care intenționează să lucreze în noul său mandat, câștigat în urma alegerilor europarlamentare din iunie. Responsabilă de extinderea Uniunii Europene ar urma să fie, în cazul aprobării, Marta Kos, o diplomată slovenă de stânga care susține Ucraina, dar a făcut declarații conciliante față de Rusia, transmite IPN.

Von der Leyen a anunțat marți, 17 septembrie, că Kos va fi responsabilă de cererile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova, printre alte națiuni candidate la Uniunea Europeană.

Având în vedere sensibilitatea funcției sale, declarațiile lui Kos despre Ucraina vor fi cu siguranță supuse unei atenții deosebite atunci când Parlamentul European va examina fiecare nominalizat în sesiuni de câte patru ore mai târziu în acest an.

Trebuie să fim critici față de Rusia, dar nu trebuie să închidem ușile”, a declarat în 2022 Kos. Ea mai spunea că „Slovenia a avut întotdeauna o relație bună cu Rusia, dar sub guvernul [prim-ministrului] Janez Janša s-a produs o îndepărtare de Rusia în favoarea SUA”. 

Comentariile vor atrage cu siguranță o atenție deosebită la Kiev și Chișinău, unde oficialii sunt optimiști și planifică să se integreze până în 2030. 

Uniunea Europeană, formată din cele 27 de state membre, a deschis negocieri formale de aderare cu ambele țări și rămân multe etape înainte ca acestea să devină membri cu drepturi depline.

Europa Liberă scrie  că ar fi de așteptat ca Marta Kos, venind dintr-o fostă republică iugoslavă, să acorde mare atenție țărilor din Balcanii de Vest care „așteaptă de multă vreme la poarta clubului occidental”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău