La Chișinău a fost inaugurat Biroul Centrului de Excelență în Comerț Exterior din cadrul ASE București

  • 19 Septembrie 18:18
La Chișinău a fost inaugurat Biroul Centrului de Excelență în Comerț Exterior din cadrul ASE București

Centrul de Excelență în Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București și-a deschis un Biroului la Chișinău, la ASEM. Noul birou va servi ca un hub strategic, având obiective clare precum extinderea rețelei de legături economice între cele două țări, promovarea excelenței în comerțul exterior, facilitarea formării profesionale prin cursuri și seminarii, și susținerea inovației pentru creșterea competitivității în comerțul internațional, transmite Radio Chișinău.

Centrul de Excelență în Comerț Exterior își propune să ofere suport și consultanță pentru companiile din Republica Moldova și România, să organizeze cursuri, seminare și ateliere pentru dezvoltarea competențelor în comerțul exterior și să identifice și promoveze soluții inovatoare pentru creșterea competitivității în domeniul comerțului internațional.

Deschiderea centrului derivă din conjunctura economică în care ne aflăm și din relațiile bilaterale pe care le ameliorăm an de an cu România, partenerul economic principal al Republicii Moldova”, a declarat rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei, Alexandru Stratan.

„Am solicitat partenerilor de la București să creăm aici o extensiune a Centrului de Comerț Exterior, care prin schimbarea bunelor practici, prin atragerea inovațiilor în domeniul comerțului exterior, prin consultările, expertizele pe care le pot oferi mediul academic, va contribui la amplificarea relațiilor de afaceri dintre cele două maluri ale Prutului”, a mai adăugat Alexandru Stratan.

În acest context, expertiza reprezentaților mediului academic românesc va facilia „integrarea capitalului privat românesc și moldovenesc și managementul de proiect vizavi de fondurile de preaderare la UE”, a subliniat rectorul Academiei de Studii Economice din București, Ionuț Pandelică.

„Trebuie să creăm acea comunitate specifică comerțului internațional. Noi putem fi prezenți cu diferite programe de pregătire și program de management de proiect, de leadership, putem veni cu programe care țin de niște nevoi acute la nivelul societății civile și e vorba de cursuri de inteligență emoțională, programare neurolingvistică, coaching, astfel încât să putem să dezvoltăm competențele specifice și generale”, a subliniat Ionuț Pendelică. 

La eveniment a fost prezent și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, care a subliniat că deschiderea Biroului de la Chișinău reflectă „apropierea tot mai profundă a celor două maluri ale Prutului”.

Deschiderea Biroului din Chișinău al Centrului de Excelență în Comerț Exterior din cadrul ASE București, vine să confirme încă o dată apropierea tot mai profundă a celor două maluri ale Prutului. Însă, ce este mai important, este că astăzi suntem pregătiți să răspundem, împreună, la provocările globale.

Este important faptul că Biroul de la Chișinău îți propune să devină un „hub” strategic, cu obiective clare, precum: extinderea legăturilor economice bilaterale, promovarea excelenței în comerțul exterior, organizarea de cursuri de formare profesională și susținerea inovației pentru creșterea competitivității în comerțul internațional”, a menționat Cristian-Leon Țurcanu. 

Deschiderea Centrului de Excelență în Comerț Exterior face parte din seria de evenimente a Săptămânii Științifice de la Academia de Studii Economice din Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău