Modernizăm agricultura cu fonduri UE (Adevărul)
-
24 Ianuarie 2014 10:08
REVISTA PRESEI DIN 24 IANUARIE
Referendumul găgăuz, fără efecte juridice, titrează Jurnal de Chișinău. Referendumul organizat de Găgăuzia nu va avea valoare juridică, iar rezultatele acestuia vor fi utilizate cel mai probabil ca argument politic în campania electorală, consideră expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu. Creșterea numărului provocărilor în regiunea găgăuză nu are loc fără concursul Kremlinului, opinează expertul, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să recunoască faptul că pe parcursul ultimelor două decenii au ratat un dialog constructiv cu Comratul.
Pe de altă parte, sociologul Lilian Negură scrie în Jurnal de Chișinău că referendumul ar fi putut fi un excelent pretext pentru a face o campanie pentru promovarea integrării europene a Republicii Moldova și dezavantajele provocărilor din Găgăuzia ar fi putut fi transformate în avantaje. Totodată, autorul regretă că vizita autorităților de la Chișinău la Comrat a avut loc atât de târziu, căci dacă această delegație s-ar fi deplasat cu câteva luni mai devreme, imediat după ce s-au observat tentativele de organizare a unor provocări, lucrurile nu ar fi ajuns atât de departe. În concluzie, scrie autorul, e timpul ca elitele să coboare mai aproape de oameni.
Timpul își îndeamnă cititorii să se declare români la recensământul general al populației, care se va desfășura în aprilie. E TIMPUL ca noi, națiunea titulară a Republicii Moldova, să avem demnitate și să declarăm cine suntem și ce limbă vorbim! Recensământul ne oferă o șansă rară (o dată în 10 ani) să oprim umilitoarele campanii media rusești despre aceea că românii din Republica Moldova sunt o „minoritate națională” la ei acasă, scrie Constantin Tănase.
Modernizăm agricultura cu fonduri UE, titrează Adevărul, care se referă la întrunirea de joi, 23 ianuarie, a miniștrilor agriculturii din statele-membre UE și din țările Parteneriatul Estic, comisari europeni și fermieri din Moldova, care au discutat despre provocările cu care se confruntă agricultura din această parte a Europei. Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD) i-ar putea ajuta pe fermierii să-și soluționeze problemele, să se alinieze la standardele UE și să beneficieze de piața europeană, odată cu crearea zonelor de liber schimb. Pentru aceasta, Republica Moldova ar trebui să declare agricultura și dezvoltarea rurală prioritate națională, așa cum a făcut-o Georgia, care beneficiază de anul trecut de fonduri europene.
Adevărul mai scrie despre un moldovean care studiază cosmosul la Harvard. Victor Buza, de 23 de ani, din Chișinău a ajuns să învețe astronomia la cea mai prestigioasă universitate din lume. Succesele obținute la olimpiade l-au motivat să-și continue studiile peste hotare. A ales cele mai complicate cursuri, predate în ultimul an. În ochii profesorilor era un puști de 19 ani care sare prea sus. Victor a adus un teanc de caiete cu probleme rezolvate în liceu pentru olimpiade și i le-a arătat decanului. Peste câteva zile, i-a zis să-i aleagă ce cursuri vrea. Pe lângă cosmologie, a învățat și muzică, și filosofie, și literatură.