Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă (Revista presei)

  • 20 Noiembrie 09:32
Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă (Revista presei)

Presa de la Chișinău comentează schimbările din Guvernul Recean. Totodată, presa atrage atenția asupra securității statului.

Schimbări de formă în Guvern? „Au preluat o tactică de a merge pe pași mai mici, nu radicali”, comentează experții la TV8. Remanierile guvernamentale aduse de premierul Dorin Recean nu vor aduce mari schimbări în societate, afirmă analiștii politici care se arată sceptici față de ultimele decizii. Aceștia cred că Executivul nu a făcut decât să găsească o soluție la plecarea lui Andrei Spînu de la Ministerul Infrastructurii, iar în rest a avut loc doar o rotație de cadre. Aceștia se așteptau la o schimbare în domeniul Justiției, care însă nu s-a produs, dar nu exclud că remanieri ar putea să mai aibă loc până la următoarele alegeri parlamentare. Cea mai mare problemă a guvernării este lipsa de cadre, susțin analiștii politici.

Remanierile guvernamentale anunțate luni de premierul Dorin Recean nu au impresionat nici partidele extraparlamentare, nici societatea civilă, scrie DW. Se crede că guvernarea PAS a ratat o bună ocazie de resetare a guvernului în ajunul scrutinului parlamentar foarte important din 2025 – un scrutin asupra căruia Rusia și-a îndreptat toate armele specifice războiului hibrid. Totuși, premierul Recean a precizat că schimbările vor continua și că guvernul va fi mai atent la așteptările societății. „În ceea ce privește politicile, ne-am luat câteva săptămâni pentru a face o evaluare. Vrem să vedem ce putem schimba foarte rapid până la încheierea sesiunii parlamentare”, susține deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului. El a spus că sunt analizate inclusiv unele legi care nu și-au atins scopul – legi legate de lupta anticorupție, economie și alte domenii. Potrivit deputatului, pachetul anticorupție ce urmează a fi promovat după consultările șefei statului cu partidele țintește descurajarea fenomenului de cumpărare a voturilor – fenomen amplu prin intermediul căruia Rusia a încercat să distorsioneze rezultatele referendumului pro-UE și ale alegerilor prezidențiale în favoarea grupării criminale Șor.

Ziarul Național reține declarația ministrului Apărării, la primul Forum de Securitate din R. Moldova: „Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă. Rusia își ține ilegal forțele armate pe teritoriul nostru” . Odată cu declanșarea războiului în Ucraina, Guvernul de la Chișinău a început să acorde mai multă atenție dezvoltării Armatei Naționale, a declarat marți ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul primului Forum de Securitate organizat în R. Moldova, care își propune să identifice soluții pentru creșterea siguranței, rezilienței și alinierii statului nostru la comunitatea europeană. Potrivit ministrului Nosatîi, neutralitatea R. Moldova presupune inclusiv faptul că statul trebuie să-și dezvolte capacitatea de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială. Acest obiectiv poate fi atins doar în cooperare cu partenerii R. Moldova. „Doar o singură națiune din lume ne violează neutralitatea - Federația Rusă. Rusia își ține ilegal forțele armate pe teritoriul nostru”, a precizat ministrul Apărării de la Chișinău.

Investițiile în domeniul apărării trebuie să crească, neutralitatea nu e suficientă pentru a face fața amenințărilor, scrie și Jurnal.md. „Trebuie să spunem oamenilor foarte clar, neutralitatea fără consolidarea capacităților noastre de reziliență fără investiții în armată, în Serviciul de Informații și Securitate, în poliție și alte instituții, rămâne doar o noțiune fără conținut" , a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, la forumul de securitate.  „Un stat slab nu se poate apăra. Dimpotrivă, poate deveni o invitație la agresiune”, a subliniat la rândul său fosta purtătoare de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Ion Creangă, judecat pentru trădare: funcționarul de la Parlament primește încă 30 de zile de arest, titrează Europa Liberă, care a urmărit prima ședință în dosarul lui Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei, care a avut loc pe 19 noiembrie, la Judecătoria Buiucani. Potrivit acuzării, el ar fi transmis informații secrete unui asistent al atașatului militar de la Ambasada Rusiei la Chișinău. Procurorul de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), Dumitru Ștefîrță, a declarat că dosarul penal are șase volume, iar doi martori ai acuzării urmează să se prezinte în instanță. Ambii lucrează în departamentul juridic al parlamentului. Fostul șef al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a cerut ca în dosarul lui să fie audiat un funcționar al Ambasadei ruse, declarat persona non-grata. Procurorul spune că martorul ar putea fi acuzat de spionaj dacă va ajung în R. Moldova. La rândul său, Creangă susține că a comunicat cu Kelov pentru că erau vecini.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
6
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău