În decurs de o lună peste 200 milioane de dolari „s-au evaporat” din rezervele valutare

  • 24 Noiembrie 16:50
În decurs de o lună peste 200 milioane de dolari „s-au evaporat” din rezervele valutare

În primele două săptămâni ale lunii noiembrie, activele oficiale de rezervă au înregistrat o scădere cu peste 170 milioane de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Astfel, dacă pe 1 noiembrie activele oficiale de rezervă gestionate de BNM au constituit aproximativ 5,61 miliarde de dolari, apoi pe 15 noiembrie – 5,435 miliarde de dolari, adică cu peste 160 de milioane de dolari mai puțin, scrie mold-street.com.

Crește cotația dolarului

Datele Băncii Naționale denotă că, față de mijlocul lunii octombrie, rezervele valutare s-au diminuat cu peste 200 milioane de dolari.

Anterior, BNM a comunicat că pe parcursul lunii octombrie activele oficiale de rezervă au înregistrat o scădere cu circa 82 milioane de dolari, în special ca urmare a deprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

De la începutul lunii noiembrie, în special după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite, dolarul american a înregistrat o creștere cu peste 4,5%, comparativ cu moneda europeană.

Și pe piața valutară a Republicii Moldova dolarul s-a apreciat și dacă la începutul lunii noiembrie valora 17,9 lei, apoi în prezent a depășit nivelul de 18,2 lei, cel mai înalt de la mijlocul lunii iulie 2023.

De ce sunt necesare rezervele valutare

Datele BNM denotă că, în primele 10 luni ale acestui an, s-a atestat o creștere cu circa 146,7 milioane de dolari a rezervelor valutare.

De notat că, pe parcursul anului trecut, activele oficiale de rezervă au crescut cu circa 979 milioane de dolari (aproape 21,9%), consemnând astfel cea mai mare creștere valorică anuală din istoria Republicii Moldova.

Datele BNM mai arată că din 2017 rezervele valutare au crescut mai mult de două ori, iar de la finele anului 2015  de circa trei ori.

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională, în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel, care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău