Ministerul Sănătății a dat startul campaniei ”Cu mintea trează”

  • 12 Februarie 2014 13:37
Ministerul Sănătății a dat startul campaniei ”Cu mintea trează”

Campania are drept obiective creșterea gradului de informare legat de efectele nocive pe care le are alcoolul asupra sănătății, schimbarea percepțiilor și a stilului de viață în rândul moldovenilor în ceea ce privește consumul de alcool.

O campanie menită să reducă consumul de alcool în rândul populației Republicii Moldova, în special în rândul șoferilor și al femeilor însărcinate, tinerilor și bărbaților a căror soții sunt plecate la muncă peste hotare, a fost lansată de către Ministerul Sănătății în colaborare cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova. Campania are drept obiective creșterea gradului de informare legat de efectele nocive pe care le are alcoolul asupra sănătății, schimbarea percepțiilor și a stilului de viață în rândul moldovenilor în ceea ce privește consumul de alcool.

Fiecare al treilea accident în Republica Moldova este cauzat de consumul de alcool la volan, în timp ce aproape 70 la sută din populație nu cunoaște care sunt efectele nocive ale alcoolului. Totodată, ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății, arată că Republica Moldova se află pe primul loc la consumul de alcool, în medie fiecare moldovean consumă 21 de litri de alcool pur în decursul unui an. Campania de comunicare ”Cu mintea trează” își propune să schimbe printr-o serie de spoturi publicitare difuzate în presă, pliante distribuite de medicii de familii din toată țara, aceste statistici, susține ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.

În prezent la evidența Dispensarul Republican de Narcologie se află aproape 50 de mii de persoane.
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Molodva, Jano Habicht, a enumerat costurile consumului excesiv de alcool.

”Costuri legate de pierderea productivității muncii, în sistemul de sănătate pentru a trata și preveni apariția bolilor, costuri legate de asigurarea suportului social, iar dincolo de domeniul sănătății costuri în sistemul penal sau cel de justiție” a declarat Jano Habicht. 

Potrivit datelor statistice în 2012, rata deceselor cauzate de consumul de alcool în Republica Moldova a fost printre cele mai înalte din Europa. Aproape 180 de persoane la 100 de mii de locuitori mor din cauza bolilor asociate alcoolismului, o medie aproape triplă față de cea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău