MărțiȘOR la Moscova. Mai mulți artiști din Republica Moldova au fost plătiți să cânte la un concert finanțat de Ilan Șor, în ziua atacului terorist de la Crocus (Revista presei)

  • 27 Martie 09:22
MărțiȘOR la Moscova. Mai mulți artiști din Republica Moldova au fost plătiți să cânte la un concert finanțat de Ilan Șor, în ziua atacului terorist de la Crocus (Revista presei)

Astăzi se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Portalul Deschide.md amintește de votul de la 27 martie 1918 din Sfatul Țării, eveniment istoric ce a reprezentat un moment de mare importanță pentru întreaga națiune română, aducând împreună două teritorii cu limbă, istorie, cultură și tradiții comune și consolidând astfel identitatea noastră națională. Unirea Basarabiei cu România a fost un pas important în dezvoltarea și modernizarea regiunii, contribuind la crearea unui cadru politic, economic și social mai stabil și mai prosper. De asemenea, a reprezentat un semnal puternic pentru toți românii, indiferent de locul de domiciliu, că suntem una și aceeași națiune, legați prin istorie și tradiție.

Timp de 22 de ani, Unirea cu România a ferit Basarabia de războiul civil rus, de tragediile colectivizării, ale Holodomorului, ale ”terorii roșii” și ale deportărilor în Gulag. Aceasta era întocmai scopul Sfatului Țării, inclusiv al delegaților ruși sau ucraineni care au votat Unirea. Efectele Unirii au fost anulate prin raptul de pe 28 iunie 1940, când Rusia a anexat ilegal Basarabia, în baza odiosului pact Ribbentrop-Molotov, amintește Deschide.md.

 „Avem o datorie morală, unificarea neamului românesc”, susține publicistul Alecu Reniță, deputat în Parlamentul 90, semnatar al Declarației de independență. El a subliniat într-o emisiune la TVR Moldova că în Declarația de independență se spune „foarte clar direcția pe care trebuie să meargă Republica Moldova și această direcție însemna inevitabil reîntregirea neamului românesc, unificarea neamului românesc și reîntoarcerea în ceea ce a fost până la 28 iunie 1940,” a declarat Alecu Reniță. „Aceste lucruri țin nu numai de niște beneficii fie personale, fie colective. În primul rând, pentru noi ține de o dreptate istorică, noi nu vrem să trăim în această nedreptate care ne-a impus-o Hitler și Stalin, dincolo de tot ceea ce înseamnă securitatea regională și securitatea națională”, a subliniat Alecu Reniță.

Federația Rusă nu se va împăca niciodată cu gândul că R. Moldova va deveni membru UE și va face tot posibilul să nu aderăm la UE și, mai cu seamă, să nu avem protecția NATO, spune ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu, citat de Ziarul National. Autoritățile R. Moldova trebuie să sporească măsurile de securitate privind posibilele pericole în adresa sa, în contextul în care anul 2024 este foarte important și „decisiv atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității naționale – avem alegerea președintelui ce trebuie să aibă o continuitate în politica externă, dar și încep negocierile pentru aderarea la UE”, a declarat Valentin Dediu la TVR Moldova. „Federația Rusă va face tot posibilul și noi vedem cum ei activează, încep a încălzi spiritele în anumite regiuni ale R. Moldova – în Găgăuzia. Autoritățile trebuie să acționeze luând în considerare pericolele ce pot veni din partea Transnistriei. Dacă Rusia reușește să pătrundă în Odesa, practic nimic nu poate să îi oprească să ajungă și la Tiraspol și asta e cel mai mare pericol”, a atenționat Valentin Dediu.

Rușii nu se vor opri niciodată până nu vor fi opriți, titrează și Gazeta de Chișinău, care publică impresiile lui Andrei Cepraga după o călătorie în Ucraina. După mai mulți ani de dezinformare și propagandă mincinoasă, falsificare a istoriei, defăimare a unei națiuni întregi, susținute de mizeria în care trăiește o mare parte a națiunii ruse, prea mulți dintre ruși au început să creadă în delirul dement al lui Putin și îl urmează, zombificați, în războiul criminal. Ucrainenii luptă cu înverșunare și mulți dintre ei, cei mai buni și mai demni, își pierd viața. Ei știu că dacă încetează să lupte, poporul ucrainean încetează să mai existe. Dacă nu mai luptă și se predau, ar putea fi exterminată întreaga națiune, pentru că asta își doresc Putin și adepții lui. Următoarea țintă imediată, fără îndoială, vom fi noi. Rușii nici nu mai ascund acest lucru, vorbesc deschis, frecându-și mâinile de plăcerea sadică pe care o trăiește fiecare călău când vede în preajmă o nouă victimă. Autorul scrie că a văzut cu ochii lui, în 2022, ce au lăsat în urma lor rușii, după ce au fost izgoniți din regiunea Kiev, din Bucea, Irpen, Gostomel și, mai târziu, din regiunile Herson și Harkov. Autoritățile noastre ar trebui să facă mult mai mult în lupta cu propaganda agresivă care vine de la Moscova. E timpul să-i declarăm dușmani ai umanității pe toți politicienii noștri vânduți, susținători ai politicii de la Kremlin. Cei care acționează deschis, fără a se teme de pedepse, pentru că acestea nu există, devin complici la crimele Rusiei și trebuie trași la răspundere, scrie Gazeta de Chișinău.

MărțiȘOR la Moscova. Mai mulți artiști moldoveni, plătiți să cânte la festivalul finanțat de Ilan Șor, în ziua atacului terorist de la Crocus, scrie Ziarul de Gardă. Mai mulți interpreți din R. Moldova, printre care Doina Sulac, Adrian Ursu, Ionel Istrati și Lia Taburcean, urmau să evolueze vineri, 22 martie, pe o scenă la Moscova, Rusia, în cadrul unui festival, însă concertul nu a avut loc din cauza atacului terorist. Festivalul „Mărțișor”, ce s-a desfășurat la un hotel din cel mai mare oraș din Rusia, a fost organizat „cu sprijinul” oligarhului fugar Ilan Șor, sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural și Educațional al Moldovei, creat recent în Rusia, și care „funcționează cu sprijinul” lui Ilan Șor. Evenimentul a fost reflectat pe larg de presa finanțată de autoritățile de la Moscova, care l-a prezentat pe Șor drept „politician de opoziție”, nefiind menționat faptul că acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,66 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău