MAI și Platforma DA: ACUZAȚII reciproce înaintea protestului

  • 24 Aprilie 2016 08:27
MAI și Platforma DA: ACUZAȚII reciproce înaintea protestului

Ministerul de Interne și reprezentanții Platformei ”Demnitate și Adevăr” se acuză reciproc înainte de protestul de duminică, 24 aprilie, din centrul capitalei împotriva actualei guvernări.

În timp ce MAI acuză protestatarii că ar pregăti acțiuni violente și destabilizarea situației, manifestanții învinuiesc poliția că ar face presiuni supra cetățenilor și membrilor platformei, împiedicându-i astfel să protesteze pașnic.

În cadrul unui briefing, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan a acuzat treprezentanții Platformei ”Demnitate și Adevăr”, organizatori ai protestului de duminică din centrul capitalei, că ar planifica dezordini în masă în timpul manifestației.

Potrivit ministrului în urma investigațiilor au fost identificate mai multe persoane pregătite să recurgă la provocări și acțiuni violente cu scopul de a devasta unele instituții ale statului. Pe numele acestora a fost deja intentată o anchetă și se fac cercetări. Alexandru Jizdan a făcut și un apel către liderii platformei DA și către cetățeni să respecte ordinea publică și să nu permită escaladarea situației. 

„Vom implica un număr important de forțe de ordine în zonele unde vor fi manifestații, pentru a asigura ordinea publică. Cei care vor pune în pericol securitatea oamenilor vor răspunde în fața legii. Facem apel organizatorului să asigure respectarea strictă a legalității. Avem un singur organizator. Știm cu cine să comunicam. Facem apel la cetățeni să nu se lase provocați și manipulați. Să refuze orice incitare la manifestări violențe și să raporteze la forțele de ordine”, a declarat Alexandru Jizdan.

În context, ministrul a declarat că la protestul de duminică va fi implicat un număr suficient de polițiști pentru a asigura ordinea publică în Capitală, cât și pe traseele naționale.

Solicitat de Radio Chișinău unul dintre liderii Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Vasile Năstase, a calificat declarațiile ministrului Jizdan drept calomnioase, care au scopul de adiscredita  întreaga mișcare protestatară din Republica Moldova. În același timp, Vasile Năstase nu a exclus aplicarea forței în cazul în care manifestanților le vor fi îngrădite drepturile fundamentale.

„Asemenea acțiuni ar putea avea loc. Dacă noi, de exemplu, vom dori să mergem să înconjurăm o instituție captivă a statului și nu ni se va permite, nu văd de ce nu am încerca să rupem acel cordon. Mai ales că nu putem vorbi despre un protest față de o putere legitimă și democratică. Vorbim despre un protest legal al cetățenilor față de o grupare criminală și oligarhică”, a declarat Vasile Năstase.

În cadrul protestului împotriva actualei guvernări anunțat pentru duminică, 24 aprilie, reprezentanții Forumului Civic, ai partidelor de opoziție șisocietății civile vor cere demisia Guvernului, Parlamentului, conducerii CNA și Procuraturii Generale și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu cele prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău