Legea cu privire la desemnarea procurorului general ar putea fi modificată

  • 03 Aprilie 2013 09:46
Legea cu privire la desemnarea procurorului general ar putea fi modificată

Procuratura Generală a elaborat un proiect de lege în care propune modificarea procedurii de selectare a candidatului la funcția de procuror general.

Procuratura Generală a elaborat un proiect de lege în care propune modificarea procedurii de selectare a candidatului la funcția de procuror general. Potrivit acestei inițiative, candidatura procurorului general urmează să fie selectată de către Adunarea Generală a Procurorilor, care o va propune președintelui Legislativului, iar acesta, la rândul său, o va supune votului în Parlament.

Președintele Nicolae Timofti a evitat să se pronunțe asupra acestei inițiativă dar a menționat că pentru Republica Moldova este important ca funcția de procuror general să fie sub controlul statului.

Expertul Corneliu Gurin, președintele actualei comisii de selectare a candidatului la funcția de procuror general, a declarat postului nostru de radio că deocamdată acest proeict este irelevant, atâta timp cât nu a fost înregistrată inițiativa legislativă. El consideră că scopul acestei inițiative este de a face ordine în interiorul Procuraturii.

Legislația actuală prevede că procurorul general este ales de către deputați, la propunerea șefului Legislativului, dar nu prevede nicio procedură de desemnare a acestuia de către președintele Parlamentului.

După demisia fostului procuror general, Valeriu Zubco, președintele Parlamentului, Marian Lupu, a dispus crearea unei comisii pentru desemnarea candidatului la șefia Procuraturii Generale. Comisia l-a desemnat pentru funcția respectivă pe fostul ministru al justiției din perioada guvernării comuniste, Vitalie Pârlog.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău