Ion Sturza / Ziarul Național: Actualul președinte Maia Sandu se va confrunta cu mari probleme în 2022 dar și în următorii 3 ani de mandat ( Revista presei)

  • 04 Ianuarie 2022 10:51
Ion Sturza / Ziarul Național: Actualul președinte Maia Sandu se va confrunta cu mari probleme în 2022 dar și în următorii 3 ani de mandat ( Revista presei)

Actualul președinte Maia Sandu se va confrunta cu mari probleme în 2022 dar și în următorii 3 ani de mandat, avertizează fostul premier Ion Sturza citat de Ziarul Național. Potrivit acestuia, pericolul ar veni de la Veceaslav Platon, dar și e la mama copilului său Natalia Morari. În această schemă de înlăturare a Maiei Sandu ar fi implicat și actualul primnat al Chișinăului Ion Ceban, care a lansat recent milcarea alternativa Națională, scrie Ion Sturza pe facebook. Fostul premier observă că, Natalia Morari s-ar fi pus deja pe treabă. Devenită subit foarte activă pe rețelele de socializare cu postări aparent lacrimogene, în realitate, Natașa creează alternative, PR fin și subtil, dar și trolling de duzină. „Iv. Ceban & Co sunt doar instrumente pentru ea. Faima unui nou păpușar este scopul ei fina, afirmă Ion Sturza citat de Ziarul Național.

Rise Moldova împreună cu publicațiile New Lines din SUA, Delfi.ee din Estonia și Dagens Nyheter din Suedia, a obținut baza de date care conține cea mai amplă informație de până acum despre membrii Wagner și prezintă cine sunt moldovenii din organizația paramilitară - o companie paramilitară privată rusă. Aceasta a fost fondată de Dimitriy Utkin, un fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU). Membrii organizației sunt de fapt mercenari – persoane care, pentru bani, participă la diverse operațiuni militare. Bărbații, recrutați în mare parte din Europa de Est, sunt originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova. Lista prezintă nume, numerele speciale de identificare ale acestora, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, au mers să ucidă. Unii dintre ei nu se vor întoarce niciodată, scrie Rise Moldova.

Armata de care fug recruții”, un articol din Ziarul de Gardă despre  condițiile din cazarme, care  îi fac pe mulți tineri să renunțe la continuarea stagiului militar, obligatoriu prin legislație. Ulterior, tot ei sunt vinovați, ajungând să fie cercetați penal pentru „dezertare”. După ce cazul unui tânăr ,care a povestit despre cum este hărțuit în armată, a redeschis discuții despre fenomenul violenței în unitățile militare, au reapărut și mai multe semne de întrebare în legătură cu felul în care funcționează serviciul militar obligatoriu din R. Moldova, iar ZdG a discutat cu experți, avocați, apărători ai drepturilor omului și reprezentanți ai autorităților despre motivele care fac din Armata Națională un loc din care tinerii vor să fugă. Citiți în Ziarul de Gardă o investigație despre tinerii  care fug din armată pentru că ar fi supuși  violenței fizice și psihice acolo.

Anticorupție.md scrie că pe parcursul anului 2021, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat 65 de anchete jurnalistice pe subiecte de corupție, delapidare a banilor publici, averi dobândite ilicit și probleme de integritate în sectorul public. În ultimele luni ale anului au fost pornite cel puțin 7 dosare penale împotriva unor procurori șefi, toate având la bază anchete jurnalistice ale echipei Centrului de Investigații Jurnalistice. Și Autoritatea Națională de Integritate a demarat, pe parcursul anului, pornind de la investigațiile jurnalistice ale CIJM, mai multe controale privind legalitatea averilor unor demnitari. În urma unor anchete, candidați la funcții importate s-au văzut nevoiți să-și retragă candidatura. În topul investigațiilor cu cel mai mare impact au intrat 20 investigații jurnalistice, printre acestea investigația despre Cum își cheltuie banii Cristian Rizea la Chișinău”, investigația, „ Moșia familiei Voronin din pădurea Țiganca: oameni angajați la negru pentru confortul liderului comunist” , și  „Scandalul rudelor de la Comrat ale procurorului general”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău