INTERVIU | Ana Blandiana despre importanța memoriei istorice, în contextul integrării R. Moldova în spațiul european (Audio)

  • 07 Iulie 12:00
0%
00:00:00
00:00:00

Scriitoarea Ana Blandiana, prezentă la Conferința dedicată comemorării victimelor valului de deportări comuniste din 6 iulie 1949, desfășurat la Memorialul de la Mereni, a subliniat importanța memoriei istorice, mai ales în contextul actual al Republicii Moldova, care face pași importanți spre integrarea europeană.

Scriitoarea, președintă a asociației Academia Civică, întemeietoarea Memorialului de la Sighet, a fost profund emoționată de dezbaterile și studiile prezentate despre deportări de către istorici, juriști, oameni de cultură prezenți la eveniment. Ea a evidențiat că legătura dintre suferințele trecutului și libertatea viitorului este esențială pentru a înțelege direcția în care se îndreaptă societatea:

“Aș putea zice că este un noroc că în acest moment în Basarabia s-a întâmplat să fie această mare aniversare de comemorare, pentru că nimic nu este mai important în acest moment în care Republica Moldova face pași spre Europa, să facă legătură între suferința din care vine și libertatea spre care merge! Cred că doar amintindu-vă ce a fost,  puteți, sunteți obligați, să mergeți spre Europa!’, a menționat scriitoarea.

Ana Blandiana a remarcat că, în România, indiferența față de trecut a început să dispară, iar tinerii devin din ce în ce mai interesați de istorie. Ea a fost impresionată și de exemplul unei tinere din Basarabia, care a primit un premiu de la Fundația Coposu pentru o comunicare de înaltă calitate, subliniind că generația tânără începe să își asume responsabilitatea pentru memoria colectivă.

Ana Blandiana a concluzionat că arta și creația pot juca un rol crucial în transmiterea memoriei istorice, chiar dacă acestea se îndepărtează uneori de rațional și de pledoaria pentru idei. Ea a încurajat tinerii să se implice activ în cunoașterea și transmiterea trecutului, pentru a preveni repetarea greșelilor istorice și pentru a susține democrația și libertatea.

Ascultați pe această pagină un interviu cu scriitoarea Ana Blandiana, realizat în cadrul Conferinței organizate de către Asociația Foștilor deținuți politici și victime ale represiunilor și Memorialul de la Mereni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
17
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău