Ce arată sondajele despre intențiile de vot în favoarea Kamalei Harris și a lui Trump, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA
-
05 Octombrie 16:20
Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA, intențiile de vot în favoarea Kamalei Harris și a lui Donald Trump nu par să se fi schimbat semnificativ. După singura dezbatere dintre cei doi candidați de la începutul acestei săptămâni și în condițiile în care nu este programată nicio altă confruntare televizată între vicepreședintele democrat și fostul președinte republican, Kamala Harris continuă să fie creditată cu un ușor avans în sondajele de opinie naționale, transmite News.ro.
La 5 noiembrie, americanii care nu au votat prin corespondență sau în avans se vor prezenta la secțiile de votare pentru a-și alege președintele. Conform sondajelor, cursa este departe de a se fi încheiat, scrie sursa citată.
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de YouGov pentru The Economist între 29 septembrie și 1 octombrie, adică înainte de dezbaterea dintre J.D. Vance și Tim Walz, Harris îl devansează pe Donald Trump cu 48% din intențiile de vot față de 45%. O diferență de trei puncte care corespunde, de asemenea, marjei de eroare pentru acest sondaj.
Aceste cifre sunt în concordanță cu cele publicate de alte institute în ultimele zile. Potrivit site-ului FiveThirtyEight, care reunește diferitele sondaje realizate în țară, în medie, Kamala Harris era în frunte cu 48,4% din intențiile de vot, față de 45,8% pentru Donald Trump, o diferență de 2,6 puncte între cei doi viitori președinți. Cu doar zece zile în urmă, diferența era aceeași, la o zecime de punct.
Având în vedere aceste cifre, ar fi logic ca Harris să fie prezentată drept favorită, însă sistemul de vot pentru alegerile prezidențiale americane face ca avantajul democratei în aceste sondaje de opinie să fie relativ.
Întrucât alegerile prezidențiale se desfășoară sub forma sufragiului universal indirect, rezultatul acestor alegeri nu depinde de numărul total de americani care votează pentru unul sau altul dintre candidați, ci de numărul de electori colectați în conformitate cu regula „winner-takes-all” în vigoare în majoritatea covârșitoare a statelor. Prin urmare, învingător va fi candidatul care va reuși să obțină 270 din cele 538 de voturi electorale puse în joc.
Având în vedere că rezultatul votului este aproape sigur în majoritatea statelor, fie că sunt republicane roșii sau democrate albastre, totul va depinde de câteva state în care rezultatul rămâne incert.
Și în cele șapte state-cheie în cauză, nici Donald Trump, nici Kamala Harris nu par să aibă un avans clar.
Potrivit RealClearPolitics, un alt agregator de sondaje de opinie, Arizona și Georgia sunt singurele state în care republicanul este cu cel puțin un punct în urma lui Harris. Democrata are un avans similar în Nevada.
În celelalte patru state-cheie (Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord și Pennsylvania), mai puțin de un punct îi desparte pe cei doi candidați. În Pennsylvania, este chiar o egalitate perfectă în sondaje: atât Kamala Harris, cât și Donald Trump sunt creditați cu o medie de 48,2% din intențiile de vot.