Igor Dodon și temele sale de factură „sovietico-moldovenistă (Revista presei)
-
06 Februarie 2018 09:52
Revista presei din 6 februarie 2018
„Ce va fi în anul 2018? – o întrebare pe care o găsim în Timpul. Autoarea articolului scrie că se gândește cu groază la anul acesta, la modul în care se va sfârși pentru noi Anul Centenar al Marii Uniri, pentru că dincolo de discursuri spumoase, de afirmații pompoase, nu se conturează nimic concret. Totodată, Timpul scrie că cel mai important e să nu uităm cum vom încheia acest an. Fiindcă se apropie alegerile, iar toate partidele de la noi încep să se foiască. Ce va fi la toamnă va defini acest an. Autoarea nu crede că vom vedea unirea, nu anul acesta. Dar e extrem de important ce vom vota. Vom da pe mai departe bucata asta de țară în mâinile socialiștilor, cum am făcut la prezidențiale? Vom continua să ne lăsăm manipulați? Va apărea un partid care în câteva săptămâni să ne convingă că are un program politic făcut pentru binele nostru? Timpul îl citează pe scriitorul Spiridon Vangheli care declara în cadrul unui eveniment că măsura demnității noastre se va măsura în acest an. În special la alegeri. Publicația se întreabă dacă vom rămâne cu identitatea asumată doar în doine sau vom avea curajul lui Spiridon Vangheli ca să spunem sincer cine suntem”.
„Instituția prezidențială – „veriga SLABĂ” în sistemul politic din Republica Moldova – titrează Ziarul Național. În scurta istorie a statului suveran Republica Moldova instituția prezidențială s-a aflat în epicentrul cataclismelor politice, devenind veriga slabă a statului. Cutia Pandorei s-a deschis odată cu reforma constituțională din 2000 care a generat, în realitate, un sistem de guvernare imperfect. Din cauza incapacității Parlamentului de a alege șeful statului, s-a creat o situație de impas politic. Iar cutia Pandorei în sistemul politic moldovenesc rămâne deschisă pentru nu se știe câtă vreme”.
Evenimentul Zilei îl citează pe istoricul Octavian Țâcu, care îl „desființează pe Dodon și temele sale de factură „sovietico-moldovenistă”. El a specificat că declararea anului 2018 drept „Anul Ștefan cel Mare” nu are nicio legătură cu vreun eveniment istoric și că președintele prorus Igor Dodon continuă tezele sovietice de mistificare a istoriei și de creare falsă a unei identității moldovenești separată de cea românească. „Dodon, încearcă să își acopere incompetența politică de a veni cu proiecte reale și jonglează în această zonă a clivajului identitar pentru a ține ocupată mintea cetățenilor cu probleme false”.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu ambasadoarea Italiei în R. Moldova: „Pentru a combate corupția, nu ai nevoie doar de instituții, ci și de implicarea tuturor și a fiecărui cetățean”, susține Valeria Biagiotti.