Igor Dodon merge la Moscova la începutul anului 2017. Putin i-a făcut deja o invitație

  • 16 Decembrie 2016 09:43
Igor Dodon merge la Moscova la începutul anului 2017. Putin i-a făcut deja o invitație

Igor Dodon planifică să întreprindă prima sa vizită în calitate de șef de stat în Federația Rusă la începutul anului 2017, iar șeful de la Kremlin, Vladimir Putin i-a făcut deja o invitație în acest sens. Precizarea a fost făcută de către președintele ales în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public „Moldova 1”, transmite IPN.

„Planificam să fac acest lucru până la finele acestui an, însă s-a tergiversat cu validarea mandatului. Am avut deja o întrevedere cu ambasadorii UE acreditați la Chișinău. Am vorbit despre relațiile de parteneriat cu UE care așa și vor rămâne. Dar acum este prioritar să restabilim relațiile economice cu Federația Rusă și sunt sigur că îmi va reuși acest lucru”, a spus Dodon.

Noul șef al statului susține că la întâlnirea cu Putin urmează să discute două probleme principale, cea a migranților moldoveni și cea a reluării importului produselor moldovenești pe piața rusă. „În Rusia se află oficial în jur de 500 de mii de moldoveni, iar neoficial, numărul lor este cu mult mai mare. În jur de 200  de mii dintre ei au încălcat regimul de ședere, iar acum se tem să meargă acasă pentru că nu vor mai putea reveni la locurile de muncă. Unii au câte 4-5 ani de când nu și-au văzut familiile. Alții câteva zeci de mii de moldoveni au primit interdicții de a intra pe teritoriul Rusiei. Iată problema acestor 220-250 de mii de moldoveni vreau s-o rezolv la întâlnirea cu Putin. Voi cere o amnistiere pentru această categorie și sper ca acest lucru să se întâmple anul viitor”, a spus Dodon.

Președintele ales s-a arătat sigur că va soluționa și problema embargoului pentru produsele moldovenești în Rusia.  “Nu va fi simplu acest lucru, după ce a fost semnat Acordul de Asociere cu UE. Dar eu am reușit să fac acest lucru pentru unii agenți economici atunci când nu eram președinte. Trebuie de restabilit dreptul de a exporta în Federația Rusă pentru toți agenții economici. Pierderile din cauza acestui embargou sunt de peste 400 de milioane de dolari”.

Igor Dodon a spus că va efectua până la sfârșitul anului o vizită în regiunea transnistreană. “Unioniștii spun că nu avem nevoie de Transnistria pentru a ne uni cu România. Noul lider de la Tiraspol a fost ales de către cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. De aceia voi merge la Tiraspol și mă voi așeza cu noul lider la masa de negocieri. Atunci când vom ajunge la determinarea unui statut politic, se va organiza un referendum pentru ca cetățenii să decidă”.

Igor Dodon a mai declarat în cadrul emisiunii că se va folosi de prerogativele funcției de președinte pentru a convoca alegeri anticipate. Astfel, Dodon nu va desemna premierul în cazul unei eventuale schimbări de Guvern, fapt care va conduce la dizolvarea Parlamentului. Dodon a mai declarat că va convoca cetățenii la un referendum privind modificarea Constituției pentru a cere mai multe atribuții sau dizolvarea Parlamentului, dacă majoritatea parlamentară îi va bloca inițiativele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău