Igor Dodon are undă verde pentru a desemna un procuror general interimar. În cât timp trebuie să se convoace CSP pentru a propune un candidat (Bizlaw)
-
24 Iulie 2019 12:35
Președintele Igor Dodon poate deja desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului. Modificările la Legea procuraturii, care permit această procedură, au fost publicate în Monitorul Oficial și sunt în vigoare de ieri, informează Bizlaw.md.
Pentru ca președintele să poată desemna un Procuror General interimar trebuie să existe un candidat propus de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), notează sursa citată. În acest sens, legea publicată în Monitor prevede că CSP urmează să se convoace în maxim trei zile de la intrarea în vigoare a modificărilor (23 iulie). Dacă CSP nu va propune niciun candidat în acest termen, propunerea va fi făcută de Parlament.
Modificările la Legea procuraturii publicate în Monitor prevăd că în cazul în care intervine vacanța funcției de Procuror General, președintele, la propunerea CSP, desemnează un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a Procurorului General prin decret prezidențial.
Ședința CSP la care se face propunerea privind desemnarea Procurorului General interimar se convoacă în maximum trei zile de la intervenirea vacanței funcției.
Președintele poate respinge candidatura propusă de CSP în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. În cazul în care candidatura se respinge sau CSP nu propune în termenul prevăzut candidatura Procurorului General interimar, Procurorul General interimar se desemnează prin decret al Președintelui Republicii Moldova la propunerea Parlamentului, cu avizul CSP.
Parlamentul propune candidatura Procurorului General interimar în maximum trei zile de la respingerea candidaturii de către șeful statului sau de la expirarea termenului în care CSP trebuia să propună candidatura Procurorului General interimar. Ședința CSP la care se avizează propunerea Parlamentului privind desemnarea Procurorului General interimar se convoacă în maximum trei zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului, termenul respectiv fiind unul de decădere.
După numire, mandatul Procurorului General interimar durează până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.