IDIS Viitorul: Securitatea energetică a Republicii Moldova rămâne deocamdată doar pe hârtie

  • 08 Noiembrie 2017 16:12
IDIS Viitorul: Securitatea energetică a Republicii Moldova rămâne deocamdată doar pe hârtie

Securitatea energetică a Republicii Moldova rămâne deocamdată doar pe hârtie, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Iurie Gotișan.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat în studiul său că "acest fapt ține, în primul rând, de dependența absolută a republicii de gazul rusesc livrat de Gazprom".

"Anume statele care au avut și mai au conflicte, inclusiv militare, cu Federația Rusă și-au diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în particular Georgia și Ucraina. Prima, importă gaze pentru consumul intern de peste 95% din Azerbaidjan, iar a doua din Uniunea Europeană. Moldova trebuie să se axeze pe construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite să reducem dependența de gazul rusesc", consideră expertul.

Potrivit lui, în cazul funcționalității depline a gazoductului, o problemă pentru consumatori ar fi majorarea tarifelor, însă doar pe termen scurt. 

"Pentru a utiliza la capacitate maximă gazoductul, Guvernul Republicii Moldova trebuie să se concentreze pe construcția tronsonului până la Chișinău până la sfârșitul anului 2018", a menționat Gotișan.

INFOTAG precizează: Construcția gazoductului transfrontalier Iași-Ungheni a început în 2013 și a fost finalizată în august 2014. Lungimea gazoductului pentru furnizarea gazului din România este de 44 km. Costurile de construcție au costat 26 de milioane de euro, majoritatea fondurilor fiind alocate de Uniunea Europeană. Conducta de gaz are o capacitate de 1,5 mlrd. metri cubi, ceea ce permite acoperirea necesităților Republicii Moldova de gaze naturale. Cu toate acestea, conducta de gaz nu a funcționat la putere maximă. Pentru aceasta, conducta trebuie extinsă până la Chișinău. Construcția va necesita investiții în sumă de 100 de milioane de euro, din care 10 mil. euro vor fi alocați de Uniunea Europeană. O parte din bani vor fi oferiți sub formă de împrumuturi de la BERD și BEI.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău