Guvernul trimite un contingent al armatei la exerciții militare în Ucraina, în pofida interdicției lui Dodon

  • 06 Septembrie 2017 09:12
Guvernul trimite un contingent al armatei la exerciții militare în Ucraina, în pofida interdicției lui Dodon

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care trimite un contingent de militari ai Armatei Naționale la exerciții militare în Ucraina, după ce președintele Igor Dodon, comandantul suprem al forțelor armate, a interzis participarea acestora.

Premierul Pavel Filip s-a arătat deranjat, în debutul ședinței Guvernului, de faptul că Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la aceste exerciții, calificând decizia drept nemotivată.

 „Instruirea militarilor după refuz creează o situație îngrijorătoare. Sincer să vă spun nu pot înțelege care sunt argumentele. Din punctul meu de vedere nu sunt argumente și temeiuri plauzibile, pentru că nimeni nu cred că-și dorește să aibă o armată slabă și fără capacități”, a declarat Pavel Filip.

El a precizat că peste 80% din bugetul participării militarilor moldoveni la exerciții internațională sunt achitate de organizații internaționale. Aceasta este a șasea oară când Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să se deplaseze la asemenea exerciții, iar pierderile totale sunt de aproximativ 5 milioane de lei, a declarat Filip.

„Pentru a curma orice speculații  și discuții la acest subiect, Guvernul, prin lege, este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale. Nu văd temeiuri în a refuza participa la exerciții doar dacă vrei să slăbești armata”,  a adăugat el.

„Trebuie să clarificăm această situație și să introducem o hotărâre de Guvern privind participarea Republicii Moldova la stagiu și ulterior vom discuta cum să deblocăm în permanență această situație”, a mai declarat șeful Executivului. 

Amintim că Igor Dodon, a interzis participarea unui contingent de militari moldoveni la un exercițiu multinațional care se va desfășura începând de joi, 7 septembrie, în Ucraina, fără a-și motiva răspunsul. Armata Națională a Republicii Moldova intenționa să participe cu 57 de militari la stagiul de pregătire „Rapid Trident” care va avea loc la Centrul de instruire militară Yavoriv din Ucraina în perioada 7-23 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău