EXPERT | Noua politică externă a Rusiei este menită să sporească influența asupra R.Moldova

  • 03 Decembrie 2016 12:33
EXPERT | Noua politică externă a Rusiei este menită să sporească influența asupra R.Moldova

Noua concepție de politică externă a Federației Ruse are drept scop de a menține și spori influența acestui stat în zonele sale de interese, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu.

Moscova se pronunță, în continuare, pentru identificarea unui statut special al Transnistriei pe baza ”respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, potrivit noii concepții de politică externă a Federației Ruse, promulgate joi, 1 decembrie, de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În concepție se mai spune că Rusia ”ajută la rezolvarea totală a problemei transnistrene” în cadrul actualului format de negocieri (5+2 – n.a.) din care fac parte Chișinăul și Tiraspolul ca părți implicate în conflict; Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori; și UE și SUA ca observatori.

De fapt, Rusia intenționează să reglementeze conflictul în propriile interese, susține Anatol Țăranu. ”Rusia, de la începutul conflictului s-a etalat în postura de sponsor al regimului separatist, iar acest rol îl joacă și până în ziua de astăzi. De aceea putem să constatăm că dorește soluționarea conflictului transnistrean în favoarea regimului separatist, totalmente obedient Kremlinului. Deci Rusia vede rezolvarea problemei transnistrene în exclusivitate prin a păstra Republica Moldova în zona sa de influență. Să avem încredere în soluțiile propuse de Rusia pentru problema transnistreană cu păstrarea interesului nostru național ar fi o gafă impardonabilă”, consideră Anatol Țăranu.

Aceeași concepție prevede că Federația Rusă își dorește să fie ”percepută obiectiv” în lume și își va dezvolta ”propriile mijloace de influență informațională asupra opiniei publice în străinătate”.

De asemenea, Moscova va susține consolidarea presei de limbă rusă în lume, acordându-i ”sprijinul de stat necesar” și va lua măsuri pentru a contracara ”amenințările la adresa propriei securități informaționale”. În acest scop vor fi folosite pe larg noile tehnologii informaționale, se mai spune în concepție.

De fapt, obiectivul Moscovei este să mențină influența propagandistică în această parte a Europei, consideră Anatol Țăranu. ”Obiectivul propagandei rusești este să-și păstreze pozițiile existente, iar Republica Moldova aproape plenar se găsește în spațiul informațional rusesc și este evident că administrația rusă va întreprinde măsuri susținute pentru a extinde această influență propagandistică și informațională a Kremlinului. Deci, trebuie să ne așteptăm că vor avea noi posibilități pentru a intensifica propaganda rusă în acest spațiu în care se găsește Republica Moldova”, a concluzionat Anatol Țăranu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău