Expert // Guvernul riscă să rateze Acordul cu FMI, chiar dacă și-a asumat controversatul pachet din 7 legi
-
04 Octombrie 2016 00:46
Republica Moldova ar putea rata semnarea, în octombrie, a unui Acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, consideră expertul economic, Vlad Bercu.
Invitat în cadrul emisiunii ”Interviul săptămânii” la Radio Chișinău, analistul a menționat că, în pofida faptului că recent Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru implementarea unui pachet de 7 legi care prevăd, printre altele, convertirea garanției de stat acordată de BNM celor trei bănci falimentare în datorie de stat, modificarea bugetului și reducerea cheltuielilor cu peste 2 miliarde de lei și crearea unei transparențe în sistemul bancar, FMI ar putea califica acest gest drept unul extrem.
”Există o îndoială că FMI va accepta imediat această asumare a responsabilității Guvernului pentru implementarea celor șapte legi. Fondul ar putea considera că aceste inițiative nu au acoperire parlamentară. În această situație aș avea totuși mai multe îndoieli că Acordul va fi semnat în octombrie, așa cum au promis autoritățile de la Chișinău, chiar dacă mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple”, a declarat analistul.
Potrivit expertului, alte câteva condiții, printre care acordarea unei autonomii lărgite ANRE, stabilirea unor tarife la resursele energetice conforme economiei de piață sau ar putea fi ratate, din cauza nedorinței autorităților de la Chișinău de a le implementa, sau chiar din lipsă de timp.
”Apare întrebarea în ce măsură FMI va fi de acord cu aceste carențe ale autorităților de la Chișinău și ce cedări este gata să facă. Totuși, din experiența din trecut se știe că FMI renunță foarte greu, aproape că niciodată, la pozițiile sale”, a menționat Vlad Bercu.
Mai mult, analistul nu exclude intrarea Republicii Moldova în recesiune profundă, în condițiile în care și Uniunea Europeană, dar și Banca Mondială condiționează reluarea finanțărilor cu existența unui Acord cu FMI.
”Situația e și mai complicată, că nu vor veni bani nici de la UE, nici de la BM, bani pentru proiecte finanțarea cărora deja a fost inclusă în Bugetul pentru anul 2016. Și este vorba de sume enorme. Doar de la UE ar urma să primim peste 1 miliard 200 de milioane de lei. Vom avea mari probleme. Vor fi reduse finanțările pentru infrastructură, pentru investiții sau pentru o bună parte din achizițiile ce urmau să fie efectuate în anul 2016”, a declarat Vlad Bercu în cadrul emisiunii ”Interviul săptămânii” la Radio Chișinău.
Amintim că Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013. Câteva misiuni ale Fondului s-au aflat anul trecut în vizite de documentare la Chișinău dar negocierile pentru semnarea unui nou acord așa și nu au fost inițiate, din cauza crizelor politice, dar și a problemelor din sectorul bancar, urmare a dispariției unui miliard de dolari în anul 2014.